OMS: Alaptatul pana la doi ani ar putea salva viata a peste 820 de mii de copii sub cinci ani, in fiecare an

0
57

Alaptatul pana la varsta de 2 ani ar salva, anual, viata a peste 820 de mii de copii sub cinci ani, sustin reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Organizatia a lansat ieri un ghid in zece pasi pentru sprijinirea alaptatului in unitatile sanitare care ofera servicii de maternitate si pentru nou-nascuti.

Ghidul practic le incurajeaza pe proaspetele mamici sa alapteze si le ofera angajatilor din sistemul medical informatii privind cele mai bune metode de sprijinire a alaptatului.

OMS aminteste ca alaptatul este vital pentru sanatatea pe termen lung a copiilor si reduce costurile pentru unitatile medicale, familii si autoritati. Alaptatul inca de la primele ore de la nastere protejeaza nou-nascutii de infectii si salveaza vieti, subliniaza organizatia.

Potrivit reprezentantilor organizatiei, nou-nascutii care sunt alaptati doar partial sau deloc sunt expusi riscului de a muri din cauza diareei sau a altor infectii. De asemenea, potrivit OMS, alaptatul imbunatateste coeficientul de inteligenta al copiilor si este asociat cu reducerea riscului de cancer de san la mame.

Noul ghid prezinta pasii practici pe care tarile ar trebui sa le faca pentru a proteja, promova si sprijini alaptatul si pune la dispozitia mamelor platforme de sanatate care le pot ajuta sa inceapa alaptatul in primele ore de la nasterea bebelusilor, dar si informatii despre cum sa-i hraneasca exclusiv prin alaptare timp de sase luni.

Documentul vorbeste si despre importanta existentei in spitale a unor politici privind alaptarea sau a unor servicii de ingrijire prenatale si postnatale. De asemenea, recomanda limitarea utilizarii inlocuitorilor pentru laptele matern, hranirea responsabila a nou-nascutilor, educarea parintilor privind utilizarea biberoanelor si suzetelor, dar si acordarea de asistenta mamelor dupa externarea din spital.

Articolul precedent1500 de medici si 95 de asistenti medicali la Conferinta Nationala de Medicina Familiei, Editia a XIV-a
Articolul următorMinistrul Sanatatii: „Incepand cu 1 martie, medicii si asistentii medicali beneficiaza de salarizare la nivelul anului 2022”