OMS: 45% dintre avorturile facute anual sunt considerate nesigure

0
25

La nivel global, anual, 25 de milioane de avorturi sunt catalogate ca fiind nesigure, arata un studiu publicat de Organizatia Mondiala a Sanatatii. 97% dintre acestea au loc in Africa, Asia si America Latina.

„in tarile in curs de dezvoltare, sunt necesare eforturi sustinute pentru a asigura accesul la masuri contraceptive si avorturi sigure. Lipsa accesului la aceste servicii poate avea consecinte grave asupra sanatatii femeilor si a membrilor familiei sale”, spune coordonatoarea studiului, Bela Ganatra.

Potrivit acesteia, in ciuda tehnologiei avansate disponibile, numarul avorturilor nesigure este in continuare mult prea mare, iar de pe urma lor, prea multe femei au de suferit sau isi pierd viata.

Ad in title

Potrivit OMS, 55% dintre avorturile care au avut loc intre 2010 si 2014 au fost facute in conditii sigure.

Circa 31% dintre interventii au fost mai putin sigure, ceea ce inseamna ca fie au fost facute de un specialist, dar folosind metode nesigure sau invechite, fie au fost facute de o persoana care nu este specialista, dar care a utilizat metode sigure. 14% dintre ele au fost catalogate ca avand cel mai mic nivel de siguranta, fiind facute de personal nespecializat, cu metode periculoase. De altfel, aceasta din urma este si categoria in randul careia au avut loc si cele mai multe decese, avertizeaza OMS.

Potrivit studiului, in America de Nord si in Europa de Vest si Nord au avut loc cele mai numeroase avorturi sigure, acestea fiind si regiunile in care legea avortului este permisiva, rata utilizarii metodelor contraceptive este mare si exista dezvoltare economica, egalitate intre sexe si servicii medicale de calitate.

in regiunile in curs de dezvoltare, numarul avorturilor sigure din Asia de Est, inclusiv China, a fost similar celui din statele dezvoltate. Cu toate acestea, in afara acestei zone, mai putin de 1 din 2 avorturi a fost facut in conditii sigure. in America Latina insa, proportia a fost de 1 din 4, desi majoritatea avorturilor au fost catalogate ca fiind mai putin sigure. Motivul din spatele acestor rezultate este faptul ca aici, femeile obisnuiesc frecvent sa isi procure si sa isi administreze singure medicamente care induc avortul, explica OMS.

Articolul precedentReprezentantii pacientilor cu scleroza multipla solicita deschiderea de noi centre de ingrijire adresate persoanelor cu aceasta afectiune
Articolul următorUn vaccin antigripal „universal”, aflat in faza de testare, ar putea oferi o protectie mai buna impotriva virusului gripal