Cercetatorii au descoperit un nou mecanism care duce la aparitia bolii Parkinson

0
323

Un nou studiu facut de o echipa de cercetatori din Coreea de Sud si Singapore rastoarna toate teoriile privind factorii care cauzeaza aparitia bolii Parkinson.

Pana in prezent, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca aparitia bolii Parkinson este cauzata de nivelurile scazute de dopamina din organism implicate in controlul miscarilor. Lipsa acestui neurotransmitator apare atunci cand celulele nervoase dintr-o anumita parte a creierului ce produc dopamina se deterioreaza sau se distrug. Cauza exacta a acestei afectari a celulelor nervoase nu se cunoaste insa.

Noul studiu, publicat in jurnalul Neuron contrazice insa, aceasta teorie.

Folosind o tehnica de ultima ora, cercetatorii au intensificat instructiunile de suprimare a miscarii transmise creierului.

Aceasta operatiune a determinat o hiperactivitate a neuronilor talamici ventrolaterali, care sunt implicati in controlul motricitatii.

La randul sau, hiperactivitatea pare sa fi cauzat rigiditate musculara si contractii la rozatoarele pe care s-au efectuat testele de laborator. Simptomele sunt similare cu cele autoimune ale bolii Parkinson.

Potrivit specialistilor, soarecii cu un nivel scazut de dopamina, dar care nu prezentau aceasta hiperactivitate a neuronilor talamici, se miscau normal si nu prezentau simptomele bolii Parkinson.

Potrivit datelor oficiale, boala afecteaza peste 6,4 milioane de persoane din intreaga lume. Conform Asociatiei de lupta impotriva bolii Parkinson, in Romania, peste 70 de mii de oameni sufera de aceasta afectiune.

Articolul precedentReprezentantii pacientilor cu scleroza multipla solicita deschiderea de noi centre de ingrijire adresate persoanelor cu aceasta afectiune
Articolul următorUn vaccin antigripal „universal”, aflat in faza de testare, ar putea oferi o protectie mai buna impotriva virusului gripal