OMS: 1 din 8 decese in intreaga lume este cauzat de aerul poluat; acesta afecteaza 80% dintre persoanele care locuiesc in orase

0
181

Aerul poluat este un ucigas invizibil, fiind asociat cu un deces din opt in intreaga lume, arata datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Mai precis, 80% dintre persoanele care traiesc la oras sunt afectate de poluarea aerului.

Aproape 7 milioane de oameni mor din cauza bolilor respiratorii cauzate de aerul poluat – dintre care 36% sunt cauzate de cancer pulmonar si 35%, de bronhopneumopatie cronic obstructiva (BPOC).

Datele OMS mai arata si ca 34% dintre cazurile de accident vascular cerebral au fost determinate de poluarea aerului, dar si 27% dintre bolile cardiovasculare au aparut din cauza aerului poluat.

Tot aceste date mai releva faptul ca peste 3 milioane de decese premature au loc in fiecare an din pricina poluarii exterioare a aerului – prin emisiile vehiculelor, centralelor electrice, prin arderea deseurilor, emisiile deseurilor sau productia de animale.

Poluarea interioara a aerului determina peste 4,3 milioane de decese premature in fiecare an – prin aragazuri murdare, carbune neprocesat, folosirea kerosenulului si combustibililor diesel.

Avand aceste date, OMS si Coalitia Air Climate & Clean (CCAC) au identificat aproape 20 de moduri de a curata aerul, dintre care multe pot avea beneficii mari si imediate atat pentru sanatatea noastra, cat si pentru clima. Astfel, printre aceste masuri se numara:

a· asigurarea unui transport durabil;

a· reducerea emisiilor industriale;

a· gestionarea deseurilor solide;

a· curatarea aragazelor si folosirea rationala a combustibililor;

a· folosirea iluminatului solar si electric;

a· utilizarea electricitatii provenite din surse regenerabile;

a· construirea caselor eficiente din punct de vedere energetic.

Articolul precedentA fost lansat Programul National de Screening Auditiv pentru nou-nascuti
Articolul următorSpitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj-Napoca a implementat un sistem informatic integrat pentru laboratorul de radiologie