Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj-Napoca a implementat un sistem informatic integrat pentru laboratorul de radiologie

0
64

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj-Napoca a implementat un sistem informatic integrat, de mare capacitate destinat vizualizarii si arhivarii imaginilor medicale (sistem PACS) si pentru management-ul pacientilor si al resurselor materiale si umane (sistemul RIS), care deservesc Laboratorul de Radiologie si Imagistica Medicala, se precizeaza intr-un comunicat de presa al institutiei.

Mai precis, prin sistemul PACS se permite accesarea usoara si rapida a imaginilor medicale, de la distanta, precum si redactarea rezultatelor aferente – orice investigatie imagistica (de tipul radiografiei, tomografiei computerizate, rezonantei magnetice) este stocata intr-o arhiva electronica, prin intermediul unei retele securizate, de unde poate fi accesat, prin intermediul unei statii de lucru.

Ambele sisteme vor deservi intreg Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj-Napoca si vor asigura interconectarea tuturor echipamentelor de imagistica medicala, prin standardul DICOM (Digital Imaging and Communications in Medicine). Prin acest sistem se vor scurta considerabil timpii de asteptare – in mod traditional, acestia presupuneau identificarea, distributia si afisajul rezultatelor imagistice, iar medicul radiolog va avea acces permanent la istoricul imagistic al pacientilor (putand sa faca studii comparative, evaluari si statistici).

„Implementarea sistemului de arhivare si transmitere a imaginilor medicale reprezinta un pas firesc, dupa investitiile de milioane de euro in echipamente de imagistica medicala, pe care le-am realizat in ultimii ani (doua CT-uri, doua RMN-uri, angiograf, mamograf, videoecoendoscop, sapte ecografe, doua aparate RX fix, un RX mobil). Pe langa echipamentele enumerate mai sus, la sistemul PACS au fost racordate toate aparatele de imagistica medicala, care intrunesc standardul DICOM. Functionand in sistem pavilionar, PACS-ul permite accesarea rapida a imaginilor si a rezultatelor, din orice punct de lucru al Spitalului sau chiar din orice punct din lume, atata vreme cat accesul este securizat. Dorim sa scurtam timpul pe care pacientii il petrec asteptand diagnosticul, pentru a le spori confortul si siguranta”, a declarat dr. ec. Petru susca managerul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj-Napoca.

Valoarea proiectului (hardware si software) este de 268.920 lei (TVA inclus), iar costurile au fost acoperite din veniturile proprii, obtinute in urma excedentului bugetar cu care Spitalul a incheiat anul precedent, se mai precizeaza in comunicat. Sistemul a fost achizitionat printr-o procedura de achizitie publica transparenta, derulata prin intermediul SEAP, cu faza finala de licitatie electronica.

Articolul precedentOMS: 1 din 8 decese in intreaga lume este cauzat de aerul poluat; acesta afecteaza 80% dintre persoanele care locuiesc in orase
Articolul următorVlad Voiculescu: Sistemul sanitar trebuie curatat de frauda si coruptie, pentru beneficiul medicilor si avantajul pacientilor