Ochiul, posibila oglinda a bolii Alzheimer

0
30

Cercetatori de la Institutul de Medicina Regenerativa Cedars-Sinai din Statele Unite au descoperit anumite anomalii ale ochilor care ar putea dezvalui semne ale bolii Alzheimer in stadii timpurii. Ei au simulat pe soareci de laborator modelul afectiunii si, folosind tehnici imagistice de inalta rezolutie, au corelat variatiile din structura ochilor cu indicatorii initiali ai bolii Alzheimer.

„Detectarea modificarilor cerebrale care sa indice boala poate fi foarte dificila”, a explicat Shaomei Wang, profesor asociat la Institut si autorul principal al studiului. Dar „folosind ochiul ca o oglinda a activitatii si functiei cerebrale, am putea diagnostica mai devreme pacientii si sa le dam astfel mai mult timp sa se pregateasca pentru viitor. Ar putea de pilda sa se inscrie in studii clinice, sa-si creeze retele de sprijin si sa-si rezolve problemele financiare si legale”.

Echipa americana a descoperit, atat la animale cat si in retinele pacientilor decedati cu boala Alzheimer, modificari ale epiteliului pigmentar retinian si in grosimea coroidei, unde se afla vasele de sange care hranesc retina. Prin microscopie de inalta rezolutie si masurarea acuitatii vizuale, cercetatorii au monitorizat degenerarea tisulara din cele doua straturi din spatele ochiului, dar si scaderea functiei vizuale, care au fost strans asociate cu boala Alzheimer.

Ad in title

„Amploarea mai mare a acestor anomalii ar putea insemna ca este mai probabil ca pacientul respectiv sa aiba boala Alzheimer”, crede dr. Alexander Lubimov, directorul programului si co-autor al studiului. „Daca se confirma la un numar mai mare de oameni, aceste descoperiri ar putea fi folosite pentru a studia mecanismele bolii Alzheimer si a testa posibile medicamente.”

Desi este nevoie de cercetari suplimentare la om pentru lamurirea mecansimelor acestor modificari oculare in relatie cu cele din creier, oamenii de stiinta spera ca in final sa ajute la diagnosticarea precoce a bolii Alzheimer cu ajutorul celei mai accesibile parti a sistemului nervos central – ochiul.

Boala Alzheimer este principala cauza de dementa, caracterizata prin pierderea memoriei si declinul progresiv al functiei cognitive. in prezent, 26 de milioane de oameni sufera de aceasta boala, iar numarul va creste de 4 ori pana in 2050. Desi a fost descrisa in urma cu mai bine de un secol, tratmentul si intelegerea bolii raman limitate.

Articolul precedentTuberculoza scade in Europa, dar formele rezistente la tratament raman o problema
Articolul următorDate ingrijoratoare despre igiena si sanatatea orala a romanilor