Cardiologii definesc un nou simptom al insuficientei cardiace

0
27

Un grup de cardiologi americani a definit un nou simptom al insuficientei cardiace la pacienti in faza avansata a bolii: dispneea (respiratia grea) din timpul aplecarii – de pilda in cazul incaltarii. Aceasta este usor de detectat si ii poate ajuta pe medici sa diagnosticheze retentia excesiva de fluid la pacientii cu insuficienta cardiaca.

„Unii pacienti credeau ca respira greu pentru ca nu sunt in forma ori din cauza greutatii excesive, dar noi ne-am intrebat daca nu este vorba de mai mult decat atat”, explica dr. Jennifer Thibodeau, sef de lucrari de Medicina Interna la UT Southwestern Medical Center. Cercetatorii isi bazeaza observatiile pe un studiu in care 102 pacienti au fost supusi cateterizarii partii drepte a inimii. Lor le-au fost masurate presiunea din interiorul inimii si debitul cardiac in mai multe pozitii: mai intai intinsi, apoi dupa ce au stat doua minute in scaun si inca un minut aplecati. in final, pentru aproape o treime din ei s-a constatat existenta dispneei de aplecare. „Am descoperit ca acesti pacienti acumulasera prea mult fluid in organism, cauzand presiuni crescute, iar atunci cand se aplecau in fata, aceste presiuni cresteau si mai mult”, a explicat dr. Thibodeau.

Ea avertizeaza ca dispneea de aplecare nu este un factor de risc al insuficientei cardiace, ci doar un simptom care indica faptul ca starea bolnavilor se deterioreaza si ca ar trebui sa li se ajusteze tratamentul. De aceea, pacientii ar trebui sa spuna medicului daca au acest simptom.

Ad in title
Articolul precedentTuberculoza scade in Europa, dar formele rezistente la tratament raman o problema
Articolul următorDate ingrijoratoare despre igiena si sanatatea orala a romanilor