Persoanele care sufera de insuficienta cardiaca au o noua sansa la viata, dupa ce oamenii de stiinta din Israel au reusit sa transforme celule epiteliale in tesuturi cardiace contractile sanatoase. Celulele obtinute ar putea fi folosite pentru a trata bolile de inima.

Desi sunt necesare numeroase studii, cercetatorii sunt optimisti si cred ca descoperirea lor va putea sa reprogrameze celulele pacientilor pentru a trata problemele cardiovasculare. Studiul, publicat in European Heart Journal a constat in prelevarea celulelor de la doi pacienti cu insuficienta cardiaca, cu varste cuprinse intre 50-60 de ani, pe care le-au transformat adaugand in nucleele celulare trei gene si o molecula denumita acid valproic.

Cercetarile au demonstrat ca celulele susa pluripotente induse reprogramate (hiPSC) pot deveni celule miocardice, cardiomiocite la fel de eficiente ca celulele hiPSC obtinute de la voluntari tineri si sanatosi, care au actionat ca grup de control in cadrul studiului. Ulterior, oamenii de stiinta au transplantat noul tesut in inimile soarecilor care suferisera un infarct si au constatat ca noul tesut este capabil sa stabileasca conexiuni cu celulele din tesutul sanatos al gazdei.

Potrivit specialistilor, insuficienta cardiaca este o maladie cronica declansata de faptul ca inima nu mai detine capacitatea sa pompeze suficient sange in corp. Cu toate ca medicina a evoluat si ca tot mai multi pacienti reusesc sa supravietuiasca, la un moment dat persoanele cu insuficienta cardiaca severa sunt nevoite sa apeleze la diverse aparate si dispozitive mecanice, in asteptarea unui transplant.