in spitalele din Romania lucreaza aproximativ 21.000 de medici, dintre care 2.335 au peste 60 de ani, 4.358 au intre 50 si 60 de ani. De asemenea, peste 5000 de medici incadrati in sistemul sanitar romanesc au intre 40 si 50 de ani, iar cei mai multi, peste 6.000 au varste cuprinse intre 30 si 40 de ani. Cu toate acestea, spitalele din 27 de judete functioneaza fara a avea acoperite toate specialitatile.

De exemplu, in judetul Suceava, Spitalul Municipiului Vatra Dornei are aprobat un numar de 29 de medici, dintre acestea 7,5 sunt posturi vacante. Sectiile cu un deficit de personal sunt compartimentul ATI din cadrul sectiei de chirurgie si compartimentul de neonatologie din cadrul sectiei de obstetrica – ginecologie. O situatie similara se regaseste si la Spitalul „Sf. Dr. Cosma si Damian” din Radauti, unde gradul de ocupare a posturilor cu medici este de 64%. in ceea ce priveste Spitalul Municipal Campulung Moldovenesc, din cele 41 de posturi de medici, doar 24 sunt ocupate.

O cauza a deficitului de medici din spitalele romanesti este migratia acestora. Medicii prefera spitalele din strainatate, pentru ca in Romania sunt nevoiti sa lucreze in conditii extrem de grele si se confrunta cu lipsa de respect din partea autoritatilor si a pacientilor. Astfel, in acest sens, in anul 2011, Colegiul Medicilor din Romania a demarat programul de informare cu privire la drepturile si obligatiile medicilor, „Respecta-ti medicul!”.

„Am demarat aceasta campanie pentru ca, potrivit unui studiu pe care l-am realizat, lipsa de respect este una dintre cauzele principale a migratiei medicilor in strainatate. in Romania, medicii sunt nevoiti sa lucreze in conditii extrem de grele, fac nenumarate garzi pentru ca sunt putini si, in plus, nu sunt respectati asa cum ar trebui de autoritati si, uneori, nici de pacienti. De aceea, vrem sa facem cat mai cunoscuta atat in tara, cat si la nivel european, conditia medicului din Romania”, a declarat prof. univ. dr Vasile Astarastoae, presedinte Colegiul Medicilor din Romania.

La nivel national, cei mai multi medici pleaca din Bucuresti, Cluj si Timis, pentru dezvoltarea unor cariere mai ales in tari precum Germania, Marea Britanie si Franta.