Oamenii de stiinta au identificat o noua gena a obezitatii

0
188

Cercetatori britanici si francezi au identificat cateva mutatii ale unei singure gene care pot provoca aparitia obezitatii, conform unui studiu publicat duminica in revista britanica Nature, informeaza Associated Press receptionata de Agerpres.

Studii anterioare au demonstrat ca o anumita mutatie, extrem de rara, a genei PCSK1, poate provoca de una singura obezitate, fiind pana in prezent singura sursa cunoscuta a asa-numitei obezitati „monogenetice”.
insa o echipa de geneticieni condusa de Philippe Froguel de la Imperial College din Londra, a dorit sa afle daca gena PCSK1 nu poate conduce si la alte forme de obezitate, in cobinatia cu alti factori genetici. in urma compararii genomilor a 13.000 de persoane suferind de obezitate, de descendenta europeana, cu genomii unor oameni cu greutate normala, dintr-un grup de control, cercetatorii au identificat trei mutatii in randul acestei gene care au fost asociate persoanelor cu probleme de greutate.
Aceste mutatii sunt legate de asemenea si cu un risc crescut de obezitate infantila.

Masura obezitatii este data de indicele masei corporale (BMI), care se calculeaza prin impartirea masei corporale in kilograme a unui individ la patratul inaltimii acestuia exprimata in metri. Un indice al masei corporale intre 18.5 si 25 este considerat drept „normal” sau „sanatos”, intre 25 si 30 indica supraponderalitate, iar peste 30 indica faptul ca persoana respectiva sufera de obezitate.

Gena PCSK1 produce o enzima denumita proconvertaza 1 care indeplineste un rol esential in activarea unor hormoni inactivi ce controleaza apetitul alimentar si metabolismul. Printre acesti hormoni se numara insulina si glucagonul, ce sunt implicati in metabolismul zaharurilor si al carbohidratilor, dar si o a treia molecula cu rolul de a semnala creierului ca a fost consumata suficienta hrana, declansand senzatia de saturatie.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentDeficit de personal medical in spitalele din judetul Cluj
Articolul următorNicolaescu: Noua lista de compensate include medicamente de ultima generatie