Identificarea unor proteine care participa la reproducerea virusului aviar

0
221

Cercetatori japonezi au identificat trei proteine celulare care ii permit virusului H5N1, responsabil de gripa aviara, sa se reproduca, descoperire ce ar putea oferi o cale pentru blocarea proliferarii acestui virus, informeaza AFP.

Profesorul Yoshihiro Kawaoka, de la Universitatea din Tokyo, a publicat rezultatele obtinute in urma manipularii genetice experimentale a virusului H5N1 astfel incat acesta sa poata infecta celulele prelevate de la musculite de otet (Drosophila melanogaster). Acest studiu a fost realizat asupra genomului acestor musculite care nu cuprinde decat aproximativ 14.000 de gene, in scopul identificarii acelor gene care pot favoriza actiunea acestui virus. Dintre genele identificate a favoriza actiunea virusului aviar la musculite, trei au corespondente in celulele umane.

Astfel cercetatorii au putut stabili ca proteinele sintetizate de aceste gene umane ar putea fi folosite in procesul de reproducere al virusilor H5N1 si H1N1.
Acest nou pas inainte in intelegerea mecanismului infectiilor virale ar putea accelera dezvoltarea unei noi clase de medicamente antivirale.

Articolul precedentDeficit de personal medical in spitalele din judetul Cluj
Articolul următorNicolaescu: Noua lista de compensate include medicamente de ultima generatie