25% din chinezi sunt supraponderali sau obezi

0
218

Peste un sfert din populatia adulta a Chinei a devenit obeza sau este supraponderala din cauza evolutiei stilului de viata si a alimentatiei, potrivit unui studiu publicat marti in ultimul numar al revistei Health Affairs, relateaza AFP.
Acest nivel de prevalenta a obezitatii se va dubla pana in 2028, daca guvernul chinez nu ia masuri, avertizeaza autorii studiului.
„Ceea ce se intampla in China ar trebui sa fie un semnal in legatura cu ceea ce se va intampla in restul tarilor in dezvoltare, daca nu se face nimic”, a indicat unul dintre autori, Barry Popkin, profesor de nutritie la Universitatea Carolina de Nord.
„Avem nevoie de reguli care sa incurajeze oamenii sa adopte un stil de viata sanatos sau va trebui sa facem fata unei rate a mortalitatii mai mari, precum si bolilor si handicapurilor cu toate costurile care le insotesc”, a adaugat el.

Decesele legate de boli cauzate de igiena alimentara necorespunzatoare, precum accidentele cardiace si unele tipuri de cancer, au crescut de la 48% in 1985 la 61,8% in prezent in zonele urbane chineze. in provincie, acest nivel al deceselor a crescut de la 34,5% la 46%.
Cercetatorii estimeaza ca schimbarea regimului alimentar din China, care include acum mai multa carne, oua si mai putine legume, este responsabila pentru aceasta extindere a obezitatii, la fel ca si adoptarea unui stil de viata mai sedentar.
Studiul noteaza ca televizorul si masinile joaca, de asemenea, un rol cheie. Un chinez care are o masina prezinta cu 80% mai multe riscuri sa devina obez decat un altul fara vehicul.
Referindu-se la datele unei anchete China Health and Nutrition Survey, Popkin a afirmat ca 1,2% dintre barbatii chinezi au devenit obezi anual in ultimul deceniu.
Acest ritm este mai rapid decat in orice alta tara in dezvoltare, cu exceptia Mexicului, si mai rapid decat in tari ocidentale precum Australia, SUA sau Marea Britanie.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentDeficit de personal medical in spitalele din judetul Cluj
Articolul următorNicolaescu: Noua lista de compensate include medicamente de ultima generatie