O noua sansa pentru bolnavii de scleroza multipla!

0
214

Scleroza multipla ar putea fi tratata, conform unui studiu efectuat de cercetatorii de la Universitatea Cambridge. Oamenii de stiinta au constatat ca un tratament folosit impotriva leucemiei are efecte benefice si contra sclerozei multiple, fiind chiar mai eficient decat tratamentele deja cunoscute si folosite pentru aceasta afectiune. Medicamentul numit Alemtuzumab, a fost creat in anul 1970, tot la Cambridge, pentru distrugerea celulelor cancerigene.

Scleroza multipla este o afectiune neurologica cronica care afecteaza sistemul nervos central. Se manifesta printr-o actiune anormala a sistemului imun, prin care organismul nu-si mai recunoaste propriile structuri si le ataca. in cazul sclerozei multiple este atacata mielina, stratul acoperitor al fibrelor nervoase. Apar astfel dificultati in controlul muscular, tulburari de vedere si ale sensibilitatii, oboseala extrema, disfunctie sexuala sau paralizii. Nu se stie cu certitudine care sunt cauzele declansarii acestei manifestari autoimune, dar este de aproximativ trei ori mai frecventa la femei decat la barbati.

Actualele tratamente ale sclerozei multiple nu permit vindecarea afectiunii, dar ele reduc totusi numarul, frecventa si severitatea recaderilor si pot incetini progresia bolii. in prezent, interferonul beta (Avonex, Rebif sau Betaferon), glatiramerul acetat (Copaxone) si mitoxantronul (Novantrone) sunt singurele medicamente aprobate in acest scop.

Studiile efectuate timp de trei ani asupra a 334 de persoane afectate de aceasta grava boala, au aratat ca medicamentul numit Alemtuzumab poate opri avansarea bolii inca din stadiul incipient si reduce atacurile asupra sistemului nervos in proportie de 74%. Desi medicamentul are si efecte secundare semnificative, este mult mai eficient decat tratamentul clasic al sclerozei multiple cu interferon-beta, pacientii care l-au testat considerandu-l o minune.

Reabilitarea persoanei cu scleroza multipla depinde foarte mult si de eforturile pe care le face pentru a-si mentine sanatatea. O alimentatie sanatoasa, folosirea inteligenta a energiei fizice si suportul emotional din partea familiei, prietenilor si al medicului pot fi foarte benefice pentru cele doua milioane si jumatate de oameni din intreaga lume, care sufera din cauza sclerozei multiple.

Articolul precedentBolnavii in stare terminala nu au voie la Reanimare
Articolul următorMasuri de prevenire a infestarii cu HIV si a cancerului de col uterin