Un simplu neuron ar putea reactiva muschii paralizati

0
144

O singura celula din creier poate reactiva miscarile voluntare ale muschilor paralizati, potrivit cercetatorilor americani care au reusit acest experiment original pe maimute, relateaza AFP.

Rezultatele lor, publicate in ultimul numar al revistei Nature, ar putea sa duca peste cativa ani la aplicatii clinice pentru persoane paralizate din cauza unor rani la maduva spinarii sau a unui atac cerebral.

Cercetatorii au demonstrat pentru prima data ca maimutele pot invata sa utilizeze, in cateva minute, un sistem de conexiune artificiala directa intre celulele cortexului motor, zona creierului care controleaza miscarile voluntare si un membru paralizat temporar prin injectarea unor anestezice.

Dezvoltarea acestui sistem, care a permis primatelor sa se foloseasca de un singur neuron pentru muschii de la incheietura mainii, ar putea permite crearea unei „neuroproteze relativ naturala”, potrivit cercetatorilor.

„Daca poate sa o faca o maimuta, atunci omul ar trebui sa fie capabil sa o faca si el si chiar mai bine”, a afirmat Chet Moritz de la Universitatea din Washington.

„Practic fiecare neuron pe care l-am testat poate fi utilizat pentru acest tip de simulare”, a indicat el.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentBolnavii in stare terminala nu au voie la Reanimare
Articolul următorMasuri de prevenire a infestarii cu HIV si a cancerului de col uterin