O investigatie imagistica medicala de ultima generatie, disponibila de luna aceasta la Spitalul Colentina

0
26

Pacientii Spitalului Colentina pot beneficia, incepand de luna aceasta, de examinare PET-CT, o investigatie imagistica medicala ce poate evidenţia apariţia unei modificari oncologice cu aproximativ 6-18 luni inaintea celorlalte tipuri de proceduri imagistice utilizate in Romania, este disponibila incepand din aceasta luna pentru pacienţii internaţi la Spitalul Colentina. Anuntul a fost facut de spital pagina de Facebook.

”Aceasta investigatie este folosita in scop diagnostic, pentru stadializare, in timpul tratamentului, precum şi la finalul terapiei”, potrivit spitalului.
Astfel, examinarea initiala permite evaluarea cu o acuratete crescuta a extinderii bolii si este foarte utila in alegerea tipului de tratament: chirurgie, chimioterapie si/sau radioterapie.

Examinarea intermediara , din timpul tratamentului, ajuta la evaluarea eficientei tratamentului. Ofera astfel oportunitatea stabilirii unei terapii personalizate si ajustarea acesteia in timp real, conform necesitatilor pacientului si evolutiei bolii.

Examinarea finala, la sfarşitul tratamentului, evalueaza cu precizie crescuta rezultatul terapeutic şi apreciaza probabilitatea de reaparitie a bolii.

 

Cum se realizeaza investigatia PET-CT?

 

Investigatia PET-CT se realizeaza in general de la baza craniului pana in treimea superioara a coapselor. Permite astfel identificarea tumorilor primare, evaluarea metastazelor locale si la distanta a acestora, in cadrul unei singure investigatii. Aceasta procedura ofera informaţii suplimentare si in cazul leziunilor pentru care examinarea IRM sau CT este neconcludenta sau negativa, explica reprezentantii spitalului.

Investigatia PET-CT este o tehnica moderna, non-invaziva, nedureroasa si usor de suportat de pacient. Doza de radiatii este semnificativ mai scazuta decat in cazul examinarilor CT native şi cu substanta de contrast, cu atat mai mult cu cat iradierea prin examinarea CT creşte cu numarul de segmente corporeale investigate.

Investigatia PET-CT este in prezent disponibila gratuit pentru pacientii internati in Spitalul Clinic Colentina.

 

Articolul precedentReprezentantii diabeticilor, avertisment legat de posibila disparitie a 71 de medicamente
Articolul următorINTERVIU ANMCS Comunicarea profesionistilor din sanatate cu pacientulsi apartinatorul, printre principiile ce stau la baza standardelor de acreditare pentru Ambulatoriu