Campanie de donare de sange pentru pacientii de la IC Fundeni

0
51

Campanie fara precedent demarata de medicii de la Institutul Clinic Fundeni. Angajatii vor dona sange pentru pacientii internati in unitatea medicala. Mai mult, oricine poate dona sange zilnic, in intervalul 07.30 – 12.00 la Unitatea de Transfuzie Sanguina situata in corpul B al Institutului Clinic Fundeni, si ii poate ajuta astfel pe pacientii internati in unitatea medical.

Primul om care a donat sange  in cadrul noii campanii a fost chiar managerul Institutului, dr. Alina Tanase. Imediat i-au urmat exemplul si alti medici care lucreaza in unitatea sanitara.

”Venind de la capul pacientului la care in fiecare zi dedici niste ore pentru a face rost de suport transfuzional, cred ca este extraordinar ca noi, ca si colectiv medical sa dam acest exemplu ca ne trebuie pentru pacientii nostri, ca ne trebuie atat de tare ca nu putem sa ne facem procedurile, nu putem sa salvam aceste vieti pe care ne-am asumat ca le salvam fara suport transfuzional. in cifre e vorba de sute de pungi de sange, de trombocite”, a declarat managerul IC Fundeni, Alina Tanase.

60 de spitale din Capitala se aprovizioneaza cu sange si produse sanguine de la Centrul de Transfuzii sanguine Bucuresti, spune dr. Doina Gosa, directorul Centrului. in plus, Institutul Clinic Fundeni este cel mai mare consumator de sange, centru in care se face chirurgia de varf in Romania.  si in unitatea medicala se fac toate tipurile de transplant, si absolut toate necesita suport transfuzional.

”Salut initiativa Institutului Clinic Fundeni , imi aduc aminte ca pana in anul 2008, 2009, si cred ca si dvs. va aduceti aminte ca aici era un punct de recoltare unde se recoltau 50, 60 de pungi de sange pe zi, unde se facea si afereza chiar cu succes, s-a inchis din considerente economice”, a spus Doina Gosa, directorul Centrului de Transfuzii  Sanguine Bucuresti.

”Cu ocazia acestui eveniment eu sunt convinsa ca punctul de recoltare din Fundeni va avea un numar din ce in ce mai mare de donatori pentru ca potentialul este foarte mare, aici sunt cateva mii de oameni care lucreaza cred, si nu este nevoie decat de 40, 50 de oameni pe zi, 60, stiu eu cat ar putea sa preia personalul respectiv, insa aceste 50-60 de pungi cat ar fi ele sunt foarte importante pentru ca sunt niste pungi care raman dumneavoastra”, a adaugat ea.

”A dona sange inseamna a da o sansa vietii, si, inca o data se face dovada, asa cum am subliniat si recent, ca personalul Institutului Clinic Fundeni, cel mai bun cunoscator ale problemelor si nevoilor noastre, ale pacientilor, iata ca face inca o data dovada atasamentului si respectului fata de problemele pacientilor”, a afirmat Gheorhe Tache, presedintele Asociatiei Transplantatilor din Romania.

Noul Director Medical al Institutului Clinic Fundeni , Anca Colita, este convinsa ca initiativa Alinei Tanase este una care va duce spre drumul catre normalitate.

” O sa va povestesc un lucru pe care nu am cum sa-l uit vreodata, si anume, participarea mea la o conferinta in urma cu foarte multi ani, pe vremea cand exista o colaborare intre societatile Americana si Romana de Pediatrie, si se faceau niste intalniri bilaterale, la care, evident, noi, doctorii din Romania , este o poveste veche, undeva acum 15 ani, la fel si atunci ca si acum spuneam ca nu avem sange pentru a trata corect pacientii cu leucemie acuta. Și exista aceasta discutie cum sa crestem aportul donarii astfel incat sa asiguram necesarul pacientilor nostri. Și coordonatorul american al acestui program s-a ridicat si a pus o intrebare foarte fireasca. in sala erau aproximativ 200 de participanti , cred ca undeva la jumatate romani si americani. Și a intrebat: cine dintre cei din sala a fost donator de sange? Și in acel moment a fost un eveniment care cred ca ne-a zguduit pe noi, doctorii romani. Toti colegii nostri americani s-au ridicat in picioare iar dintre colegii romani un numar absolut nesemnificativ. Deci trebuie ca noi sa fim primul exemplu”, a declart Anca Colita.

Acestei campanii s-a  alaturat deja Academia Tehnica Militara care s-a angajat sa trimita spre Institut pentru a dona sange 300 de studenti.

Articolul precedentReprezentantii diabeticilor, avertisment legat de posibila disparitie a 71 de medicamente
Articolul următorINTERVIU ANMCS Comunicarea profesionistilor din sanatate cu pacientulsi apartinatorul, printre principiile ce stau la baza standardelor de acreditare pentru Ambulatoriu