Cristian Busoi: In continuare exista exces de antibiotice in medicina romaneasca!

0
32

Cristian Busoi, Vicepresedinte al Comisei pentru Mediu, Sanatate Publica si Siguranta Alimentara din Parlamentul European a avertizat in cadrul unui interviu in exclusivitate  acordat jurnalistilor Sanatatea Press Group ca fenomenul utilizarii excesive a antibioticelor este  unul ingrijorator, departe de a fi eradicat.

 ”Este tinut sub control, dar este departe de a fi eradicat sau de a fi dus intr-o zona acceptabila, avem zeci de mii de decese in fiecare an in Uniunea Europeana din cauza infectiilor intraspitalicesti. Folosirea excesiva a antibioticelor, in primul rand in agricultura,in medicina veterinara, la animale, si in tratamentul pacientilor umani, ca vorbim de automedicatie, ca vorbim de serviciile de urgenta sau de compartimentele de ATI, sau chiar de tratarea unor infectii obisnuite, afecteaza pe termen mediu si lung capacitatea de a lupta impotriva unor bacterii. Din cauza folosirii excesive, bacteriile au captatat o  rezistenta neobisnuita la antibioticele existente. Rezistenta la antibiotice genereaza intr-un cerc vicios apoi noi si noi infectii intraspitalicesti si lucrurile devin foarte complicat de gestionat, si  nu vorbim doar de Romania, ci de toate tarile Uniunii Europene”,  a explicat Cristian Busoi.

Vicepresedintele Comisiei pentru Mediu, Sanatate Publica si Siguranta Alimentara din Parlamentul European crede ca Romania trebuie sa reduca rezistenta la antibiotice prin folosirea mai judicioasa a antibioticelor la animale, dar si in tratamentele folosite in sanatatea umana. in al doilea rand, spune Cristian Busoi, tara noastra va trebui sa gaseasca solutii pentru a descoperi noi antibiotice care sa fie eficiente impotriva bacteriilor multirezistente care s-au dezvoltat in ultimii ani. Acesta este un aspect al unei Rezolutii adoptate de Paramentul European in anul 2015 care a ramas nerezolvat. Rezolutia viza, printre altele si combaterea rezistentei la antimicrobiene.

”Un aspect important al acestei rezolutii care nu a fost rezolvat a fost acela de a gasi metode de incurajare a investitiilor pentru descoperirea de noi antibiotice. Astazi, pe actualul model de rambursare a medicamentelor, de stabilire a preturilor medicamentelor, de directionare a banilor din cercetare sunt foarte putine incurajari pentru zona de cercetare medicala si chiar pentru zona industriei farmaceutice sa investeasca in noi antibiotice, si aici este nevoie de o noua paradigma, de o noua gandire a felului in care se platesc, se vor rambursa aceste costuri pentru ca lucrurile sa inainteze”, spune Cristian Busoi.

Cristian Busoi a vorbit si despre gradul de constientizare a acestei probleme, atat in sectorul veterinar, cat si in cel care tine de tratamentele date pacientilor.

”in sectorul agriculturii, in sectorul veterinar am vazut o constientizare din ce in ce mai mare a acestei probleme, si, cel putin in ultimii ani, cand s-a discutat problema in Parlamentul European, au existat si discutii nationale, au inteles medicii veterinari, au inteles cei care sunt direct implicati in acest sector ca trebuie sa fie mai prudenti si mai responsabili. in ceea ce priveste sanatatea umana, si aici lucrurile s-au schimbat in ultimii ani, deja s-a introdus o regula foarte clara, ca se pot cumpara antibioticele in farmacii doar in niste conditii foarte clare, si in primul rand pe baza unei prescriptii medicale. Exista o foarte activa campanie de instruire, de convingere a medicilor, de la medicii de familie, pana la cei din sectiile ATI pentru a folosi cat mai prudent, cat mai judicios antibioticele, chiar pentru o infectie serioasa sa nu intri din prima cu acel cocktail puternic de ntibiotice de ultima generatie, pentru ca, daca bacteria devine rezistenta, dupa aceea nu mai ai nicio optiune, ci sa folosesti, cum de altfel o spun si ghidurile, si recomandarile europene si internationale, exact acele antibiotice care in mod gradual  sa lupte impotriva infectiei, si sa nu existe riscul dezvoltarii unei rezistente la antibiotic”, afirma europarlamentarul.

Cristian Busoi crede ca Romania este departe de situatia ideala si ca, in continuare se prescriu in exces antibiotice.

”Exista inca in Romania larg raspandita practica  ca atunci cand ai cea mai banala infectie, cea mai banala raceala, inainte de a face o disctinctie, daca vorbim de virus, viroza sau ceva ce s-a suprainfectat inclusiv cu bacterie sa se dea antibiotice. Practica s-a redus, trebuie sa recunoastem fata de vremea copilariei noastre, adolescentei noastre cand gaseai antibiotice pe toate drumurile fara niciun fel de restrictie in farmacii si fenomenul in care primeai antibiotice de la parinti era extrem de raspandit. Lucrurile acum sunt mult mai reglementate, inclusiv prin greutatea de a-ti procura in cantitati mari antibiotice din farmacii,nu se respecta suta la suta aceasta regula, dar pot spune ca din ce-am vazut, din experienta mea personala regula se respecta. Cred ca din ce in ce mai mult medicii din marile spitale Universitare, chiar si medicii de familie inteleg sa foloseasca mult mai responsabil tratamentul cu antibiotice. Nu suntem la practica si mentalitatea si nivelul din tarile Uniunii Europene sa zicem din Vestul Europei care au adoptat aceste masuri mai devreme  dar nu mai suntem nici atat de indepartati de aceasta practica ca acum cativa ani”, considera oficialul european.

 

Campanie a studentilor farmacisti de informare asupra pericolului rezistentei la antibiotice

 

La randul lor reprezentantii studentilor la farmacie trag un semnal de alarma cu privire la folosirea in exces a antibioticelor, in conditiile in care Romania ocupa locul 2 in topul tarilor din Europa care utilizeaza irational antibiotice.

in saptamana 4-8 noiembrie, atat in mediul online, cat si in centrele universitare in care activeaza cele 8 Asociatii Locale membre FASFR ( Federatia Asociatiilor Studentilor Farmacisti din Romania) se vor desfasura activitati de informare a publicului larg care sa raspunda populatiei la urmatoarele intrebari:

“Ce sunt antibioticele, cand si cum se utilizeaza?”

 “Cine recomanda un antibiotic?”

 “Ce este o antibiograma?”

 “Ce este rezistenta la antibiotice?”

 “Ce pot face eu pentru combaterea rezistentei la antibiotice?”

Articolul precedentReprezentantii diabeticilor, avertisment legat de posibila disparitie a 71 de medicamente
Articolul următorINTERVIU ANMCS Comunicarea profesionistilor din sanatate cu pacientulsi apartinatorul, printre principiile ce stau la baza standardelor de acreditare pentru Ambulatoriu