O femeie din judetul Braila a decedat dupa ce a contractat virusul West Nile

0
337

O femeie in varsta de 83 de ani din judeţul Braila a decedat in urma contractarii virusului West Nile.

„Marţi, 17 decembrie, la Instituţia Prefectului Braila s-a intrunit Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţa, in cadrul caruia conducerea Direcţiei de Sanatate Publica informat despre confirmarea unui caz de West Nile in judeţ. Este vorba despre o femeie in varsta de 83 de ani din satul Lanurile, comuna Viziru, care intre timp a decedat. Direcţia de Sanatate Publica şi Direcţia Sanitara Veterinara şi pentru Sanatatea

Alimentelor au transmis ca s-a realizat ancheta la faţa locului şi s-a constatat ca nu sunt prezente efective de animale receptive la aceasta boala. in acest sens, s-au aplicat masuri de dezinsecţie la gospodaria respectiva şi la cele invecinate conform prevederilor legale”, se arata int-un comunicat remis de Prefectura Braila, citat de Agerpres.

in ceea ce priveşte planul de masuri care se impune in astfel de situaţii, cu toate ca, din punct de vedere calendaristic, ne aflam in perioada libera de vector, ţanţarii fiind latenţi, prefectul Brailei, Catalin Boboc, a insistat, „pentru mai multa siguranţa, sa se intervina şi cu tratament aerian de dezinsecţie, dezinfecţie, astfel incat sa nu mai fie riscuri de transmitere a virusului din cauza insectelor”. 

Romania s-a situat pe locul al treilea in Uniunea Europeana ca numar al infectiilor cu virusul West Nile in 2018, cu 277 astfel de cazuri. Cele mai multe astfel de cazuri au fost raportate in Italia (610) si Grecia (277), potrivit datelor Raportului anual privind tendintele si sursele bolilor infectioase publicat de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) si Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (ECDC).

De altfel, in 2018, cea mai mare crestere a cazurilor provocate de o boala infectioasa a fost inregistrata in cazul virusului West Nile. Numarul acestor cazuri a fost de sapte ori mai mare decat cel din 2017 (1 605 fata de 212) si a depasit numarul total de cazuri raportate intre 2011 si 2017.

West Nile  se transmite prin intepatura mai multor specii de tantari. Pentru a ne proteja impotriva virusului, specialistii ne sfatuiesc  sa evitam  expunerea la ţanţari, sa purtam  imbracaminte lunga, sa utilizam  substanţe chimice repelente impotriva ţanţarilor şi substanţe insecticide in locuinţe şi in jurul acestetora, dar si punem plase de protectie la ferestre. Totodata, specialistii recomanda desecarea balţilor din jurul gospodariilor si indepartarea recipientelor cu apa statuta şi a gunoiului menajer.

Articolul precedentRomania, pe al doilea loc in UE la proportia operatiilor de cezariana
Articolul următorCopiii sunt mai dispusi sa manance legume şi fructe, daca vad in mod regulat imagini cu acestea – studiu