O echipa de oameni destiinta a dezvoltat neuroni artificiali

0
14

O echipa internationala de oameni de stiinta a dezvoltat neuroni artificiali, care ar putea, teoretic, ajuta pacientii care sufera de boli precum Alzheimer.

Neuronii artificiali au fost dezvoltaţi pentru a imita neuronii sistemului nostru nervos, copiind proprietaţile electrice ale acestora.

”Studiul nostru schimba paradigmele deoarece ofera o metoda solida prin care pot fi reproduse proprietaţile electrice ale neuronilor reali in detalii minuţioase. insa, este mai amplu de atat, deoarece neuronii noştri au nevoie de doar 140 de nanowaţi de putere. Adica o miliardime din necesarul de putere al unui microprocesor, acesta din urma fiind folosit in cadrul altor tentative de creare a neuronilor sintetici. Acest lucru face ca neuronii sa fie foarte potriviţi pentru implanturi bio-electronice pentru tratarea afecţiunilor cronice”, a declarat Alain Nogaret, fizicianul care a condus proiectul la Universitatea din Bath.

Ad in title

Descoperirea vine dupa ce cercetatorii au observat ca pot modela neuroni vii intr-un program pe calculator şi sa le recreeze felul in care trimit impulsuri intr-un cip de silicon cu o acurateţe de peste 94%. Neuronii bionici, care sunt atasati de cipuri de silicon, pot primi semnale electrice de la celule nervoase sanatoase şi le pot procesa in fel natural, dupa care pot trimite noi semnale celorlalţi neuroni. Una dintre primele aplicaţii ar putea fi tratarea unei forme de insuficienţa cardiaca petrecuta atunci cand un circuit neuronal de la baza creierului se deterioreaza din cauza varstei sau a bolilor şi nu mai poate trimite semnalele electrice corecte pentru ca inima sa pompeze sange normal.

”Potentialul este infinit in ceea ce priveste modul in care functioneaza creierul, pentru ca acum avem o intelegere fundamentala privind unitatea de functionare a creierului, iar printre aplicatii se numara imbunatatirea memoriei, vindecarea paraliziei sau ameliorarea altor boli”, a explicat Julian Paton, coautor al studiului, de la Universitatile Bristol si Auckland.  

”Orice zona in care exista o boala degenerativa, precum Alzheimer, sau in care neuronii nu mai trimit corect impulsuri din cauza varstei, bolilor sau leziunilor, poate, teoretic , sa permita inlocuirea circuitului biologic afectat  cu un circuit sintetic”, a afirmat Alain Nogaret, fizicianul care a condus proiectul la Universitatea din Bath.

Chiar şi cu mai multe eforturi direcţionate spre dezvoltarea neuronilor artificiali, va mai dura, insa, ani buni pana ce aceştia vor putea sa ajute pacienţii.

Articolul precedentMinisterul Sanatatii admite ca exista dificultati in aprovizionarea cu medicamente a pacientilor cu HIV
Articolul următorIncercarea de diagnosticare a epilepsiei seamana cu o investigatie criminalistica pentru medici, spune neurologul Ioana Mandruta