Ministerul Sanatatii vrea sa creasca de patru ori numarul de doze de vaccin antidifteric din rezerva sa

0
46

Ministerul Sanatatii va creste de patru ori numarul de doze de vaccin antidifteric din rezerva sa. Aceasta din cauza cazurilor de difterie din Ucraina. O propunere in acest sens a fost publicata in transparenta decizionala.

”Avand in vedere situaţia epidemiologica actuala creata prin apariţia in Ucraina a unor cazuri de difterie, inclusiv in zona frontierei cu Romania, precum şi solicitarea Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Prof.dr.Matei Balş “, propunem modificarea cantitaţii de ser antidifteric purificat şi concentrat (…) in sensul creşterii numarului de fiole de la 51 la 200 fiole de 1 ml soluţie injectabila 10.000 U.I”, se arata in proiect.

Luna trecuta, Ministerul Sanatatii a luat o serie de masuri in urma  confirmarii mai multor cazuri de difterie in regiuni din Ucraina aflate in graniţa cu Romania. Printre acestea, a cerut Unifarm sa demareze, de urgenta,  prin procedura de nevoi speciale, o achizitie de ser antidifteric pentru asigurarea profilaxiei specifice in situatia aparitiei unor cazuri de imbolnavire.

Mai mult, a solicitat INSP sa distribuie prin directiile de sanatate publica tuturor medicilor de familie si unitatilor sanitare din judete definitia de caz pentru difterie, precum si obligatia de a informa imediat telefonic asupra cazurilor suspecte la DSP judetean, care va raporta cazul la INSP-CNSCBT si va demara ancheta epidemiologica.

Directiile de sanatate publica urmeaza sa evalueze de urgenta situatia acoperirii vaccinale pentru difterie, astfel incat sa fie identificate zonele cu o mai slaba acoperire pentru a interveni cu actiuni de recuperare la vaccinare a copiilor.

Potrivit Ministerului Sanatatii, singura modalitate de prevenire a difteriei, o boala cu transmitere aerogena si cu potential mortal este vaccinarea specifica.

Articolul precedentMinisterul Sanatatii admite ca exista dificultati in aprovizionarea cu medicamente a pacientilor cu HIV
Articolul următorIncercarea de diagnosticare a epilepsiei seamana cu o investigatie criminalistica pentru medici, spune neurologul Ioana Mandruta