Incercarea de diagnosticare a epilepsiei seamana cu o investigatie criminalistica pentru medici, spune neurologul Ioana Mandruta

0
65

Epilepsia este una dintre bolile cele mai dificil de diagnosticat din medicina, din cauza simptomelor care se manifesta scurt timp, spune neurolog Ioana Mandruta din cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti. Medic specializat pe epilepsie, Ioana Mandruta explica faptul ca specialistii trebuie sa lucreze de multe ori cu povestea pacientului, din cauza faptului ca nu sunt martori la eventualele crize.

„E aproape ca o investigatie criminalistica, in care adunam mici informatii din ceea ce ne spun pacientii, ce ne spun martorii crizelor, de la familie. Adunam informatiile, apoi adaugam anumite investigatii care sunt relevante pentru situatia respectiva si incet-incet construim diagnosticul nostru. Este uneori foarte dificil sa discernem intre episoade clar epileptice si episoade care mimeaza doar crizele epileptice, ele fiind generate, poate, de scaderea fluxului sanguin cerebral, de exemplu intr-o aritmie, sau in contextul unei sincope sau pot fi evenimente psihologice, trairi, comportamente care pot mima un episod epileptic”, a declarat medicul Ioana Mandruta pentru Sanatatea Press Group.

Epilepsia poate duce la pierderea starii de constienta, poate provoca stari confuzionale mai prelungite si poate chiar genera deficite de miscare si de vorbire, iar cauzele aparitiei ei sunt multiple.

„Boala poate aparea la orice varsta si are doua varfuri de incidenta. Unul, la varsta foarte tanara, la copii, si celalalt, la polul opus, la varstnici, atunci cand se acumuleaza foarte multe leziuni in creier pe parcursul vietii. Cauzele genetice sunt un grup important de cauze care pot genera crize epileptice si epilepsie, dar sunt si cauze dobandite de-a lungul vietii. Cauze dobandite intrauterin uneori, deci pornim in viata cu o leziune pe care am dobandit-o in timpul formarii creierului in viata intrauterina. Sau sunt leziuni pe care le acumulam in parcursul nostru in viata, de exemplu un traumatism cerebral poate genera un focar epileptic. O infectie, o encefalita  sau un accident vascular cerebral poate sa se soldeze cu un focar epileptic”, a declarat Ioana Mandruta.

Medicul a explicat ca boala este insotita si de stigmatizarea pacientilor, iar multi oameni evita chiar sa o numeasca, desi tratamentul are succes in majoritatea cazurilor.

„Este o boala perfect tratabila, in cea mai mare parte dintre situatii. Ideea este ca putem trai o viata linistita, productiva, fara sa fim impiedicati de aceasta boala. Tot ce trebuie sa facem e sa fim deschisi la a merge la doctor, a stabili corect diagnosticul, a alege cel mai bun medicament pentru situatia noastra. in acelasi timp, o proportie de 20/30 la suta dintre pacienti, in ciuda tratamentelor medicamentoase pe care le primesc, devin rezistenti la terapia medicamentoasa si pentru aceasta in toate tarile din lume exista programe de tratament nemedicamentos care se refera la terapii chirurgicale sau terapii de neurostimulare”, a incheiat Ioana Mandruta.

Articolul precedentMinisterul Sanatatii vrea sa creasca de patru ori numarul de doze de vaccin antidifteric din rezerva sa
Articolul următorCopiii internati la Institutul Marius Nasta au primit cadouri de la Mos Nicolae