O banca pentru tumori, la Institutul Clinic Fundeni

0
348

O banca pentru tumori fiinteaza la Institutul Clinic Fundeni in cadrul Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic.

Directorul Centrului, prof. dr. Irinel Popescu, a declarat pentru AGERPRES ca in aceasta banca sunt depozitate fragmente de tumori operate de echipele de chirurgi, impreuna cu probe de sange si urina de la pacientii de la care au fost recoltate fragmentele pentru cercetari pe ARN, pentru a vedea ce a dus la aparitia cancerelor colo-rectale si de pancreas.

„in genomica cancerelor de colon colaboram cu specialisti din strainatate, intre acestia aflandu-se Victor Voiculescu, din Baltimore – SUA, cel mai mare expert in domeniu, sau cu dr. George Calin, care a lucrat in Fundeni. incercam sa ne implicam in cercetarea fundamentala care-si propune sa afle cate ceva in acest domeniu”, a subliniat specialistul. El a adaugat ca acest lucru vine in beneficiul miilor de bolnavi, dar si al medicilor.

Banca infiintata in 2002 a permis aflarea unor date importante in ceea ce priveste cancerul de pancreas de pilda, unde au fost gasite gene noi care pot fi implicate in aceasta maladie foarte grava, a subliniat prof. dr. Irinel Popescu.
„As dori sa organizam un laborator de genomica in care tinerii sa continue cercetarile in domeniu, impreuna cu specialisti din strainatate, pentru a incerca sa gasim un tratament pentru aceste afectiuni”, a precizat realizatorul primului transplant hepatic din Romania. El a adaugat ca este in interesul chirurgilor sa afle cat mai mult despre aceasta boala, sa se gaseasca si alternativele terapeutice pentru ca ei se confrunta cu ea.
in opinia prof. dr. Irinel Popescu, profilul de sef de scoala de chirurgie trebuie sa fie legat de cercetare, aceasta fiind foarte importanta pentru a avea o cariera universitara.
„in Romania sunt oaze de excelenta in domeniul chirurgiei, la fel ca in toate tarile din Europa de Sud Est”, a explicat prof. dr. Irinel Popescu, adaugand ca integrarea europeana va duce la integrarea in domeniu.
El a amintit ca ministrul cercetarii va organiza un simpozion in aceasta toamna, intitulat „La taifas cu diaspora”, in cadrul caruia se va aborda cercetarea romaneasca si cercetarea internationala, pe lista invitatilor aflandu-se personalitati marcante care, daca vor fi sustinute, pot contribui la dezvoltarea unei retele nationale de cercetare.

Specialistul spune ca din pacate rxista inca o rezistenta la nou si chiar din interiorul profesiei.
in legatura cu noile tehnologii, prof. dr. Irinel Popescu a evidentiat aparitia robotului care vine sa inlocuiasca chirugia clasica, aparatura din ce in ce mai sofisticata din salile de operatii, care face sa creasca si importanta asistentului medical de sala, asistent a carui pregatire trebuie sa fie una foarte calificata pentru a putea folosi toata aparatura de inalta clasa.
Problema personalului este una reala, a mai spus prof. dr. Irinel Popescu. „Noi am umplut golurile cu specialisti din Republica Moldova”, a mentionat acesta. El a afirmat ca tinerii foarte bine pregatiti pleaca nu numai din cauza salariilor mici, ci si din cauza mentalitatilor invechite care persista.
Referitor la transplantul hepatic, prof. dr. Irinel Popescu a spus ca daca ar fi trebuit sa-l faca acum, poate s-ar mai gandi intrucat a intampinat foarte multe obstacole de ordin administrativ. „Important este insa ca s-a facut si functioneaza bine”, a reliefat realizatorul primului transplant hepatic din Romania. El a accentuat meritul pe care Ministerul Sanatatii Publice il are in sustinerea lui.
„Satisfactia este ca am reusit. Numarul de 28 de transplanturi realizate pana acum, in acest an, se incadreaza in numarul european. Meritul este al intregii echipe, anestezisti, hepatologi, echipe de recoltare si nu in ultimul rand chirurgi. Am pregatit trei echipe la Fundeni care pot efectua transplant. in tara sunt pregatiti specialisti la Timisoara, Iasi, Targu Mures, Cluj”, a subliniat prof. dr. Irinel Popescu.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentUn alt transplant de rinichi la Fundeni
Articolul următorDermocosmetica procedurala (DCP), noul trend in materie de frumusete, la nivel european