Metamorfoza in lumea microorganismelor – o posibila amenintare

0
249

Metamorfozele din lumea germenilor ar putea constitui o posibila amenintare pentru oameni, a declarat, pentru AGERPRES, prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului National de Boli Infectioase „Matei Bals”.

„Ultimii ani ne-au aratat un lucru fara precedent: o serie de germeni care asociau o asa-zisa sezonalitate au inceput sa nu mai respecte acest lucru. Mai mult decat atat, tot in ultimii ani, o serie de virusuri au inceput sa se asocieze pentru a genera infectii” – a explicat specialistul.
in legatura cu aceste modificari, prof. dr. Streinu a spus ca in lumea bacteriilor si-a facut aparitia un nou tip de germene, Staphilococcus aureus, asa-zis comunitar. „Pana aici, nimic nou sub soare, insa o serie de elemente legate de agresivitatea lui si mai ales de grupele de varsta si ambientul ales il transforma intr-o viitoare amenintare bacteriologica. Astfel, desi apartine familiei mari a stafilococului, aceasta noua tulpina genereaza in special infectii ale pielii si tesuturilor moi, dar de o agresivitate iesita din comun. Mai mult decat atat, daca ne uitam cu atentie la ambientul ales de acest germene vom constata ca o serie de grupuri populationale au devenit tinta preferata a acestui microorganism” – a explicat Streinu.

Primele rapoarte au aparut prin 1980, cand acest germene s-a demonstrat a fi implicat in unele infectii severe la utilizatorii de droguri de administrare intravenoasa. Zece ani mai tarziu au inceput sa fie inregistrate infectii la copii care nu asociau niciun factor de risc identificabil, cum ar fi o cauza majora de scadere a apararii organismului. La sfarsitul anilor a€™90 acelasi germene incepea sa genereze infectii la sportivi, in special la atleti, pentru ca in 2000 sa fie implicat in infectii aparute la detinuti. incepand cu 2003 acest germene a inceput sa provoace pneumonii necrotizante atat in SUA, cat si in Europa.

Referitor la cat de periculos este germenele, prof. dr. Streinu Cercel a spus: „Ceea ce-l face de temut este un tip special de toxina pe care acest germene o produce, numita leucocidina Panton Valentin, care este implicata in agresivitatea acestui microorganism. Asa se face ca foarte multi din cei care dezvolta infectii cu acest germene ajung sa decedeze, in special copilul mic”.
Virusurile, la randul lor, recunosc si ele o serie de metamorfoze. Astfel, virusul varicelo-zoosterian, care in mod obisnuit ar fi trebuit sa genereze infectii undeva la sfarsitul iernii si inceputul primaverii, in momentul de fata – sau mai bine zis de cativa ani – genereaza epidemii de varicela vara. Asa se face ca in momentul de fata, in Romania, este in derulare o adevarata epidemie de varicela, a evidentiat prof. dr. Streinu.

in legatura cu asocierea virusurilor pentru a face infectii, specialistul a aratat: „Virusul respirator sincitial, care dadea infectii numai la copilul mic, in ultima vreme a stabilit o colaborare cu un rinovirus, cel care da guturaiul la adult, si in momentul de fata, in urma acestei asocieri, poate genera infectii, uneori foarte severe, si la adult”.

La randul sau, virusul gripal aviar ne tot „da tarcoale”, sperand sa ne gaseasca cu garda jos. Altfel spus, doreste sa poata stabili o intalnire cu virusul gripal uman, pentru a imprumuta de la acesta o serie de gene care sa-i permita sa se transmita de la om la om pe calea aerului. Acest lucru va fi usor de realizat daca noi, oamenii, nu ne vom mai vaccina antigripal in ideea prevenirii unei epidemii cu virusul gripal uman, facand astfel imposibila intalnirea celor doi (virusul gripal aviar cu virusul gripal uman).
Specialistul apreciaza ca ar trebui sa invatam cate ceva din aceste lucruri. „Daca microorganismele isi redefinesc teritoriile de influenta si modurile prin care pot genera noi tipuri de infectii, este cazul ca si omul sa sa pregateasca. Primul lucru pe care omul trebuie sa-l faca este sa recunoasca aceste tipuri de infectii. Odata ce le-a recunoscut trebuie sa gaseasca si tratamentul adecvat. Daca nu are la indemana un tratament eficient, atunci trebuie sa-si indrepte atentia spre dezvoltarea unui vaccin”.
in realitate, omul copilareste in aceasta privinta – uneori nepermis de mult. Nu mai departe de virusul varicelo-zoosterian, unde avem la indemana un vaccin si stim ca odata ce ne-am infectat cu acest virus nu mai scapam de el, omul, in loc sa treaca la vaccinarea de masa, „sta si se uita melancolic”, ca si cand nimic nu s-ar intampla. Omul uita insa ca la varstele inaintate, tot acest virus este cel care poate genera zoona, care la randul ei se asociaza cu niste dureri atroce, care uneori persista luni si chiar ani dupa disparitia eruptiei, in ciuda multiplelor tratamente de reducere a intensitatii acestor dureri.
„in acest caz se aplica zicala: ‘Da omului mintea cea de pe urma’. Altfel spus, este cazul sa realizam cu totii ca nu e de glumit cu microorganismele, pentru ca in ultima instanta toti dezvoltam tot felul de infectii, dar nu ne trezim la realitate decat atunci cand uneori e prea tarziu” – a spus prof. dr. Adrian Streinu Cercel.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentUn alt transplant de rinichi la Fundeni
Articolul următorDermocosmetica procedurala (DCP), noul trend in materie de frumusete, la nivel european