O asociatie trage un semnal de alarma privind cazuri de migratie catre plamani a implanturilor contraceptive

0
45

Doua femei au fost in pericol sa isi piarda viata dupa ce implanturile contraceptive care le-au fost implantate au ajuns in sistemul sanguin, antrenand un risc pentru viata. Anuntul a fost facut de Asociatia victimelor emboliei pulmonare si a atacurilor vasculare cerebrale legate de contraceptie hormonale (AVEP).

Asociatia a fost contactata de doua femei, ”una in 2017, alta in 2019, pentru a o informa despre accidente grave: migratia implanturilor lor contraceptive in sistemul sanguin, apoi in arterele pulmonare, antrenand un risc pentru viata”. AVEP nu a mentionat modelul sau modelele de implanturi implicate.

”Ambele au suferit mai multe interventii chirurgicale grele pentru retragerea implantului din vasele de sange si au evitat la limita o ablatie partiala a plamanului”, se arata intr-un comunicat al asociatiei.

Revista medicala British Medical Journal a prezentat in luna iulie un caz similar, survenit la o portugheza in varsta de 31 de ani, cu un implant introdus in 2017.

Acest tip de accidente este ”foarte rar, cu putine cazuri descrise in literatura stiintifica”, potrivit British Medical Journal. Potrivit specialistilor, o ”introducere prea in profunzime” a implanturilor si practicarea de ”exercitii fizice prea intense” dupa introducere sunt principalii factori de risc pentru o astfel de migratie in sistemul sanguin.

in Franta, primele cazuri de migratie de implanturi au fost semnalate in 2016. Agentia Nationala a Medicamentului a lansat o operatiune de supraveghere.

in plus, au fost deschise zeci de centre de excelenta in montarea si retragerea implanturilor contraceptive, pentru a forma profesionisti voluntari.

Implantul contraceptiv reprezinta o tija mica flexibila, care este plasata subcutanat, in partea superioara a bratului. Acesta elibereaza un progestativ similar cu progesteronul natural pe care femeile il produc la nivel ovarian si are efect timp de pana la trei ani.

Articolul precedentAsociatia Help Autism: Șansele copiilor cu TSA care locuiesc in mediul rural de a accesa servicii de abilitare/reabilitate, reduse drastic
Articolul următorDe ce este important sa ne vaccinam antigripal anual? Dr. Alexis Cochino, presedintele Asociatiei de Proimunizare, explica