Urmatoarea transa de vaccinuri gripale va fi livrata pe 10 noiembrie, anunta ministrul Sanatatii

0
36

Medicii de familie au estimat un necesar de 2,1 milioane de doze. Ministerul Sanatatii a ajustat aceasta cifra la 1,5 milioane de doze (…). in octombrie a fost livrata prima transa de 500.000. Urmeaza a doua transa de 500.000 care va fi livrata pe 10 noiembrie si o treia transa care va fi livrata la inceputul lunii decembrie”, a declarat noul ministru al Sanatatii, Victor Costache, in conferinta de presa organizata a preluarea mandatului.

El a mai anuntat si un audit privind procedura de achizitie. ”Ca in fiecare an, s-au pornit procedurile de achizitie tarziu. Am solicitat un audit si la acest nivel. Explicatia oficiala a fost ca Organizatia Mondiala a Sanatatii a pus la dispozitia firmelor care fac aceste vaccinuri si care au castigat licitatia la Ministerul Sanatatii tulpinile virale tarziu si astfel vaccinul a intrat in productie mai tarziu. Nu stiu daca este adevarat, dar vom analiza acest lucru”, a spus Victor Costache. 

”Vom incerca sa optimizam acest sistem si la anul sa nu mai vorbim de o noua criza a vaccinurilor. Procedurile trebuie demarate din timp si nu trebuie sa ajungem in situatia aceasta”, a mai dat el asigurari.a

Potrivit celor mai recente date transmise de Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, in saptamana 21.10.2019 – 27.10.2019, au fost raportate la nivel national 21 cazuri de gripa clinica, numar de cinci ori mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut, atunci cand au fost inregistrate 4 cazuri. 

La nivel national, numarul total de cazuri de infectii respiratorii acute (gripa clinica, IACRS si pneumonii) a fost de 92.414, comparabil cu cel inregistrat in aceeasi saptamana a sezonului precedent (92.136 de cazuri) si cu 11.2% mai mare comparativ cu cel din saptamana anterioara (83.076 de cazuri). 

Pana la data de 27.10.2019, au fost vaccinate antigripal 294.335 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sanatatii.

Anul trecut, epidemia de gripa s-a soldat cu aproximativ 200 de decese.

Articolul precedentAsociatia Help Autism: Șansele copiilor cu TSA care locuiesc in mediul rural de a accesa servicii de abilitare/reabilitate, reduse drastic
Articolul următorDe ce este important sa ne vaccinam antigripal anual? Dr. Alexis Cochino, presedintele Asociatiei de Proimunizare, explica