Asociatia Help Autism: Șansele copiilor cu TSA care locuiesc in mediul rural de a accesa servicii de abilitare/reabilitate, reduse drastic

0
59

in majoritatea judeţelor serviciile de abilitare/reabilitare pentru persoanele cu tulburari de spectru autist (TSA) exista doar in oraşele mari, iar in localitaţile mici aceste servicii lipsesc, ceea ce reduce drastic şansa copiilor cu TSA care locuiesc in mediul rural sau in oraşe mici de a avea acces la servicii de abilitare/reabilitare. Este semnalul de alarma tras de reprezentantii Asociatiei Help Autism.

Lipsa serviciilor specializate integrate, cooperarea deficitara intre specialiştii din domeniile medical, psihologic, social şi educaţional, accesul dificil şi costisitor la serviciile de diagnosticare, evaluare şi abilitare/reabilitare sunt principalele probleme cu care se confrunta copiii cu tulburari din spectrul autist şi parinţii lor, afirma ei.

„Accesul la serviciile de abilitare/reabilitare este mult ingreunat cu precadere de: diagnosticarea intarziata, deficitul de servicii de sanatate, servicii de abilitare/reabilitare insuficiente sau lipsa acestora in zonele rurale şi oraşele mici sau anumite cazuri chiar şi din reşedintele de judeţ, servicii contra cost şi cu capacitatea limitata. De asemenea, parinţii sunt neinformaţi şi nesprijiniţi in ceea ce reprezinta traseul copilului de la procesul de diagnosticare, accesarea de servicii de abilitare/reabilitare şi instituţiile care le ofera”, spun reprezentanţii asociaţiei, intr-un document de politici publice alternative, citat de Agerpres.

Din cauza lipsei reţelelor de servicii specializate integrate, copiii şi familiile lor apeleaza la serviciile oferite de furnizori privaţi de servicii de psihoterapie, de abilitare/reabilitare şi educaţionale, „de cele mai multe ori” platind pentru acestea, insa „fara sa fie evaluata şi calitatea” oferita de furnizori.

„Pentru copiii cu TSA intervenţia timpurie cu terapii specifice şi continuarea intervenţiilor intr-o maniera consecventa şi pe perioade medii sau lungi de timp sunt esenţiale pentru recuperarea copilului şi dobandirea de catre acesta a posibilitaţilor de a duce o viaţa cat mai independenta”, susţine Asociaţia Help Autism.

Totodata, arata aceştia, Conform statisticilor INSP, numarul cazurilor noi diagnosticate cu TSA şi inregistrate in cabinetele medicilor de familie a crescut de la an la an, de la 361 de cazuri in 2008 la 1.147 in 2017.

Potrivit acestei statistici, peste 40% dintre cazurile noi identificate anual sunt copii ce provin din mediul rural fara acces la serviciile de abilitare/reabilitare din oraşele mari.

in evidenţele DGASPC-urilor din ţara au fost identificaţi (martie 2019) un numar de 11.241 de copii cu TSA, din care 11.214 copii cu TSA incadraţi in grad de handicap. Din cei 11.241 de copii, 2.856 sunt de gen feminin şi 8.385 de gen masculin.

 

 

Articolul precedentInfarctul miocardic: Tinerii, putin interesati sa corecteze factorii declansatorisi sa urmeze tratamentul indicat
Articolul următorO asociatie trage un semnal de alarma privind cazuri de migratie catre plamani a implanturilor contraceptive