Numarul transplanturilor de la donatori aflati in moarte cerebrala a ajuns la 30

0
163

Numarul donatorilor aflati in moarte cerebrala a ajuns la 30, a declarat pentru AGERPRES directorul Agentiei Nationale pentru Transplant (ANT), Victor Zota.
El a spus ca pentru acest an agentia si-a propus sa ajunga la 50 de donatori aflati in moarte cerebrala. Potrivit dr. Zota, in urma analizei datelor a reiesit o crestere cu 50% a numarului de donatori in moarte cerebrala in anul 2007 fata de 2006, iar acest lucru a fost posibil si datorita faptului ca s-a obtinut finantare, obtinandu-se astfel o decontare reala a tuturor costurilor pe care le presupun procedurile finantate prin Programul national de transplant de organe, celule si tesuturi umane.

Anul acesta, Agentia Nationala de Transplant (ANT) si-a propus sa creasca numarul de donatori si implicit a numarului de proceduri de transplant cu 30%, sa dezvolte un program de donatori fara activitate cardiaca si sa creasca numarul de sectii de terapie intensiva capabila sa declare si sa mentina in conditii fiziologice donatori in moarte cerebrala.

Romania este prima tara care a finalizat transpunerea in legislatia romaneasca a directivelor Parlamentului European si ale Consiliului in domeniul transplantului de tesuturi si celule umane. Aceasta s-a realizat prin emiterea unui ordin de ministru inca de anul trecut, care stabileste cerintele tehnice pentru donarea, prelevarea, testarea, procesarea, conservarea, distribuirea, codificarea si trasabilitatea tesuturilor si celulelor de origine umana, utilizate in scopuri terapeutice, precum si notificarea incidentelor adverse servere si a reactiilor adverse grave suferite in timpul transplantari lor.

O preocupare a ANT este aceea a acreditarii de catre Ministerul Sanatatii a bancilor de tesuturi umane si/sau de celule in care sa se desfasoare activitatea de preparare, conservare, validare, stocare si distribuirea tesuturilor si celulelor umane pentru utilizarea terapeutica.
in anul 2007, a mai spus dr. Zota, au avut loc 346 transplanturi de organe, inclusiv transplanturi de celule stem hematopoetice, toate coordonate si supravegheate de catre ANT.

Dr. Zota a mentionat ca asteapta ca in toamna sa se finalizeze demersurile privind legea acordului prezumat.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentViperele incep sa devina agresive
Articolul următorToxoplasmoza – Aspecte generale