Legea malpraxisului in dezbatere publica

0
246

Ministerul Sanatatii a publicat pe pagina sa de internet un proiect de act normativ prin care propune, intre altele, ca o comisie nationala de experti sa analizeze fiecare caz de malpraxis in parte.

Potrivit proiectului de lege propus de Ministerul Sanatatii, comisia poate fi sesizata de orice persoana sau de reprezentantul legal al acesteia, care se considera victima unui act de malpraxis. in functie de gravitatea situatiei, comisia va desemna prin tragere la sorti un grup de experti, care sa realizeze un raport asupra cazului.

in perioada cercetarii cazului de malpraxis, respectiv pana la ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii judecatoresti, activitatea medicilor sau a personalului medical implicat va fi suspendata, acestia neavand voie sa se transfere de la un spital la altul, de exemplu, ca sa-si continue activitatea pentru care sunt cercetati. Ministerul mentioneaza in proiectul de lege ca cercetarea comisiei va dura cel mult o luna de zile, dupa care, in cazul unei contestatii, va mai trece inca o luna.

in functie de deciziile comisiilor, respectiv de hotararea judecatoreasca definitiva, medicii acuzati de malpraxis isi vor putea relua activitatea sau impotriva lor se vor lua masuri legale.

Colegiul Medicilor din Romania a fost sesizat cu peste o mie de cazuri de malpraxis, cea mai mare parte fiind confirmate in instanta.
in Romania, insa, potrivit ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, pacientii nu-si cunosc drepturile si, in consecinta, nu stiu cui sa se planga atunci cand sunt victime ale unei greseli medicale.

Eugen Nicolaescu are in vedere ca legea malpraxisului sa fie completata, asa incat greselile medicale sa poata fi sesizate Autoritatii de Sanatate Publica, institutie care analizeaza astfel de cazuri, si de managerii de spitale si chiar de Ministerul Sanatatii, nu doar de pacienti sau de rude ale acestora.

in prezent, pentru medicii vinovati de malpraxis nu exista decat sanctiunile prevazute in Codul Muncii, care pot merge de la o simpla mustrare pana la excluderea din profesie pentru o anumita perioada de timp.

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, prof. dr. Vasile Astarastoae, a declarat, referitor la proiectul ministerului, ca „sunt aberatii legislative care vor fi ca si la Curtea Constitutionala”.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentViperele incep sa devina agresive
Articolul următorToxoplasmoza – Aspecte generale