Numarul deceselor premature ar scadea daca in orase ar fi plantati mai multi copaci – studiu

0
27

Locuitorii din orase traiesc mai mult daca stau in cartiere cu verdeata si multi copaci. Cel putin asa reiese dintr-un studiu care a scos la iveala ca ratele de deces prematur ar fi mai scazute in orasele cu multa vegetatie.

Rolul copacilor din orase este recunoscut ca ajuta la racirea si curatarea aerului si la absorbtia gazelor, iar acum cercetatorii de la Institutul de Sanatate Mondiala din Barcelona au descoperit ca tin si moartea la distanta.

„Mai mult spatiu verde este mai bun pentru sanatate. De fapt, oamenii traiesc mai mult daca exista mai mult spatiu verde in jur”, a declarat Mark Nieuwenhuijsen, directorul initiativei de planificare urbana, mediu si sanatate a institutului, citat de Reuters.

Cercetarea, care a extras date din alte noua studii care au implicat peste opt milioane de oameni din sapte tari din China pana in Canada, a fost cea mai mare realizata vreodata pe aceasta tema, au spus autorii.

Cercetatorii au folosit imagini din satelit pentru a determina cat de multa vegetatie, inclusiv copaci, iarba si arbusti, se afla la 500 de metri de casele oamenilor. Nivelurile de vegetatie au fost clasificate pe o scara, sistem cunoscut sub numele de index de vegetatie cu diferenta normalizata (NDVI). Cei implicati in studiu au fost monitorizati cativa ani. Orice decese premature cauzate de afectiuni de sanatate, cum ar fi boli de inima sau respiratorii, au fost luate in considerare.

Studiul, publicat in jurnalul The Lancet Planetary Health, a descoperit ca in orasele de la Barcelona la Perth, o crestere de 10% a vegetatiei a dus la o reducere medie a mortalitatii premature cu 4%. in timp ce cercetatorii nu au analizat cauze specifice, Nieuwenhuijsen a spus ca accesul la vegetatie este cunoscut ca aduce beneficii sanatatii mintale, reduce stresul, poluarea si incurajeaza activitatea fizica. „Ceea ce trebuie sa facem este sa crestem spatiul verde in multe orase …, astfel incat oamenii sa poata trai intr-adevar o viata sanatoasa”, a spus cercetatorul.

in Medellin, Columbia, au fost plantati mii de copaci sub forma unor „coridoare verzi” de-a lungul drumurilor principale, in timp ce Melbourne, Australia, a cautat sa-si dubleze efectivele pana la 40% pana in anul 2040.

Articolul precedentEXCLUSIV Comisarul European al Sanatatiisi ministrul japonez al Sanatatii – Bacteriile multidrog-rezistente: termenul limita a expirat
Articolul următorOMS: Angajamente de donatii in valoare de peste 2,5 miliarde de dolari, in eforturile de eradicare a poliomielitei