Aproape 500 de persoane, testate pentru Hepatita C in cadrul unei campanii gratuite efectuate de Spitalul Universitar de Urgenta Militar

0
72

Aproape 500 de persoane au fost testate gratuit pentru Hepatita C in cadrul campaniei derulate de Spitalul Universitar de Urgenta Militar (SUUMC) „Dr. Carol Davila”. Este vorba mai exact de 476 de persoane, care s-au prezentat pentru screening in cele cinci zile de desfasurare, 16-17 noiembrie, respectiv 19-21 noiembrie. Testarea a avut loc in holul central din Ambulatoriul Integrat al Spitalului Militar Central (SMC), acolo unde au fost amplasate 2 statii de testare. Campania a fost organizata in colaborare cu Societatea Romana de Gastroenterologie si Hepatologie si este parte a programului national Hep C ALERT ce se desfasoara in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara si Iasi. 

Persoanele depistate cu test pozitiv, au fost preluate de personalul medical specializat din Sectia Gastroenterologie a SUUMC, pentru investigatii suplimentare, a anuntat institutia.

 

Romania, cu cele mai multe cazuri de hepatita C din Europa

 

Infectia cu virus hepatitic C produce zilnic 400 de victime la nivel european şi se estimeaza ca aproximativ 14 milioane de europeni traiesc cu aceasta infectie, potrivit statisticilor OMS.

Potrivit unor estimari, numarul persoanelor infectate cu virusul hepatitic C in Romania este de aproximativ 660 de mii. 75% din acestea nu stiu ca sunt purtatori, iar din cei 25% care sunt diagnosticati doar 3 pana la 5% au acces la tratament.

De asemenea, ţara noastra inregistreaza un numar mare de decese generate de ciroze, o evolutie negativa a ficatului infectat cu virusul hepatitic C.

 

Articolul precedentEXCLUSIV Comisarul European al Sanatatiisi ministrul japonez al Sanatatii – Bacteriile multidrog-rezistente: termenul limita a expirat
Articolul următorOMS: Angajamente de donatii in valoare de peste 2,5 miliarde de dolari, in eforturile de eradicare a poliomielitei