Noutatile in abordarea clinica a diabetului zaharat si a bolilor din sfera metabolica, dezbatute de profesionisti la Craiova

0
51

Preventia, procesul de diagnostic, controlul diabetului si al afectiunilor din sfera metabolica si nutritionala se afla in centrul dezbaterilor stiintifice, in cadrul simpozionului „Diabet, Sindrom Metabolic si alte Boli legate de nutritie”, care are loc sambata, 12 noiembrie 2016, laCraiova.

Evenimentul face parte din Campania Nationala „Controleaza-ti Diabetul” si aduce in prim-plan noutatile in managementul diabetului zaharat, in vederea perfectionarii specialistilor din echipa multidisciplinara de ingrijire a persoanelor cu diabet.

Participantii au prilejul sa exploreze date despre directiile actuale din practica medicala, raportat la gestionarea diabetului zaharat, solutii de optimizare a ingrijirii medicale a persoanelor cu diabet si sa dezbata importanta screeningului si a diagnosticului precoce in controlul afectiunii.

„intr-un context international in care numarul persoanelor cu diabet este in crestere, imbunatatirea permanenta a practicii clinice a medicilor diabetologi si a celor din specialitati conexe este esentiala in vederea imbunatirii managementului diabetului zaharat si, implicit, a asigurarii unui control eficient al afectiunii. Iar prin acest simpozion exact asta urmarim: extinderea cunostintelor si perfectionarea specialistilor care trateaza persoanele cu diabet. Simpozionul le faciliteaza accesul la informatii actualizate din practica clinica, la ultimele recomandari, in conformitate cu ghidurile internationale, in ceea ce priveste gestionarea diabetului zaharat, oferind totodata posibilitatea unui schimb de experiente cu unii dintre cei mai apreciati profesionisti din domeniul diabetologiei romanesti si din ariile medicale conexe.” a declarat prof. univ. dr. Maria Mota, Membru in Consiliul Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului si Coordonatorul stiintific al evenimentului.

Simpozionul „Diabet, Sindrom Metabolic si alte Boli legate de nutritie” include patru sesiuni stiintifice, concentrate pe principalele componente ce privesc problematica diabetului zaharat:

a· Screening, Diagnostic, Control in diabetul zaharat

a· Managementul clinic in diabetul zaharat de tip 2 – abordarea centrata pe pacient

a· Complicatii si comorbiditati in diabetul zaharat

a· Alte aspecte terapeutice in diabetul zaharat

„Pentru aputea face fata multiplelor provocari pe care le genereaza diabetul zaharat in practica clinica, tinand cont de numeroasele comorbiditati pe care le are, este nevoie de o permanenta perfectionare a specialistilor. Organizarea acestui simpozion, in contextul Zilei Mondiale de Lupta impotriva Diabetului, este o initiativa cu dublu rol: de consolidare a educatiei medicale a profesionistilor care ingrijesc persoanele cu diabet si de dezvoltare a colaborarii multidisciplinare, precum si de creare a unui nucleu de specialisti care sa aiba un rol activ in promovarea preventiei si a importantei diagnosticarii precoce in diabetul zaharat.”, a declarat sef lucrari dr. Cornelia Bala, Presedintele Asociatiei Romane de Educatie in Diabet.

Temele dezbatute in cadrul sesiunilor stiintifice se refera la: Screeningul si diagnosticul bolilor metabolico-nutritionale: diabet zaharat, obezitate, dislipidemii, sindrom metabolic; Explorarea complicatiilor cronice in diabetul zaharat; Evaluarea riscului cardiovascular la pacientul cu diabet sau Complexitatea si provocarea insulinoterapiei.

De asemenea, mai sunt abordate si: Dietoterapia in diabetul zaharat de tip 2; Tulburari de comportament alimentar; Preventia diabetului zaharat de tip 2; Actualitati in managementul dislipidemiilor in diabetul zaharat; Explorarea complicatiilor cronice in diabetul zaharat; Evaluarea riscului cardiovascular la pacientul cu diabet; Hipertensiunea arteriala si diabetul zaharat; Boala cronica de rinichi in diabetul zaharat;

Lectorii din cadrul simpozionului sunt profesionisti cu vasta experienta in domeniul diabetului zaharat si al patologiilor conexe: prof. dr. Maria Mota, prof. dr. Romulus Timar, prof. dr. Nicolae Hancu, prof. dr. Gabriela Radulian, prof. dr. Gabriela Roman, prof. dr. Amorin Popa, prof. dr. Doina Catrinoiu, prof. dr. Radu Lichiardopol, prof. dr. Eugen Mota, conf. dr. Magdalena Morosanu, conf. dr. Cristian Guja, conf. dr. Mihai Bogdan, conf. dr. Adrian Vlad, sef lucrari dr. Cornelia Bala, sef lucrari dr. Anca Craciun, sef lucrari dr. Simona Popa, dr. Adina Popa, dr. Magdalena Rosu.

Simpozionul este creditat cu puncte EMC.

Ajunsa la a IX-a editie, Campania Nationala „Controleaza-ti diabetul” se deruleaza in perioada 12-14 noiembrie 2016, la Craiova, in contextul Zilei Mondiale de Lupta impotriva Diabetului. Continuand initiativele din editiile anterioare, campania cuprinde o serie de activitati dedicate atat educatiei medicale si dezvoltarii profesionale a medicilor implicati in managementul diabetului zaharat, cat si informarii si educarii publicului larg cu privire la importanta preventiei si controlului diabetului.

Organizatori stiintifici: Universitatea de Medicina si Farmacie Craiova si Asociatia Romana de Educatie in Diabet

Parteneri stiintifici: Societatea de Neuropatie Diabetica – NeuroDiab si Asociatia de Podiatrie

Management eveniment:Sanatatea Press Group – Expertul tau in comunicare pe domeniul medical.

Articolul precedentZiua Mondiala de Lupta impotriva Diabetului 2016, marcata la nivel national la Craiova
Articolul următorProf. dr. Bogdan A. Popescu incepe in decembrie mandatul de presedinte al Asociatiei Europene de Imagistica Cardiovasculara