Testari gratuite pentru screeningul de neuropatie diabetica, la Craiova

0
98

Societatea de Neuropatie Diabetica – NeuroDiab si Asociatia de Podiatrie s-au alaturat Campaniei Nationale „Controleaza-ti Diabetul” 2016 care se desfasoara in perioada 12-14 noiembrie, la Craiova, in contextul Zilei Mondiale de Lupta impotriva Diabetului, marcate la nivel mondial in 14 noiembrie.

Sprijinind lupta impotriva diabetului si a complicatiilor sale, Societatea de Neuropatie Diabetica si Asociatia de Podiatrie le ofera persoanelor cu diabet zaharat din Craiova posibilitatea de a efectua gratuit testari specifice, menite sa depisteze precoce instalarea neuropatiei diabetice si riscul de picior diabetic.

Duminica, 13 noiembrie si luni, 14 noiembrie 2016, persoanele cu diabet zaharat sunt asteptate in intervalul orar 09.00-16.00, in Piata Mihai Viteazul (zona pietonala) din Craiova, unde o echipa de specialisti va realiza examinari pentru identificarea posibilelor deteriori ale nervilor, caracteristice neuropatiei diabetice.

in cadrul actiunii de screening, persoanelor cu diabet le va fi efectuata o evaluare cantitativa a raspunsului galvanic al pielii, folosind un dispozitiv medical special, care va indica gradul de neuropatie autonoma periferica si riscul aparitiei neuropatiei autonome cardiace. De asemenea vor fi realizate si teste, care vor depista eventualele pierderi ale senzitivitatii la nivelul picioarelor.

Tipul de investigatie de care vor beneficia participantii nu este unul invaziv, se realizeaza in aproximativ 15 minute, iar rezultatul se obtine pe loc.

Efectuarea screening-ului de neuropatie diabetica este recomandata in randul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 si, la cinci ani de la debut, persoanelor cu diabet de tip 1, conform Asociatiei Americane de Diabet.

Investigatia nu se va putea realiza insa in cazul persoanelor cu greutate corporala care depaseste 180 kg, cu amputatii sau rani deschise la nivelul palmelor si talpilor si nici la gravide sau persoane care au in corp tije metalice.

Neuropatia diabetica si piciorul diabetic reprezinta complicatii frecvente si foarte grave ale diabetului zaharat, cu o componenta puternica in invaliditate. Aproximativ 60% dintre persoanele cu diabet zaharat dezvolta, la un moment dat in evolutia bolii, neuropatie diabetica. in lipsa unei ingrijiri corespunzatoare, aceasta complicatie progreseaza rapid, implicand aparitia ulceratiilor si, daca acestea nu sunt abordate corect, de catre un specialist, pot conduce chiar la amputatii la nivelul membrelor inferioare.

in functie de gradul de deteriorare a nervilor periferici, simptomele neuropatiei diabetice pot sa varieze de la durere puternica, intepaturi sau furnicaturi in regiunea membrelor inferioare, senzatie de amorteala a extremitatilor, la probleme ale sistemului digestiv, dificultati la urinare si probleme cardiace.

Aceste simptome reprezinta un semnal de alarma si nu trebuie ignorate!

Neuropatia diabetica si piciorul diabetic pot fi prevenite prin respectarea unor principii simple, in centrul carora se pozitioneaza diagnosticul precoce si monitorizarea atenta a picioarelor.

Societatea de Neuropatie Diabetica – NeuroDiab si Asociatia de Podiatrie sunt partenei stiintifici ai Campaniei Nationale „Controleaza-ti Diabetul” 2016 iar prin initiativa acestor examinari pentru depistarea neuropatiei diabetice la persoanele cu diabet zaharat, atrag atentia asupra importantei screeningului in vederea diagnosticarii precoce a neuropatiei si a piciorului diabetic, ce permite un control cat mai eficient al afectiunii, care sa asigure o calitate a vietii optima.

Articolul precedentZiua Mondiala de Lupta impotriva Diabetului 2016, marcata la nivel national la Craiova
Articolul următorProf. dr. Bogdan A. Popescu incepe in decembrie mandatul de presedinte al Asociatiei Europene de Imagistica Cardiovasculara