
Campania Nationala „Controleaza-ti Diabetul” ajunge, in acest an, la a IX-a editie. Evenimentul,organizat stiintific de Asociatia Romana de Educatie in Diabet, se desfasoara in perioada 12-14 noiembrie 2016, la Craiova, in contextul Zilei Mondiale de Lupta impotriva Diabetului.
Campania vizeaza, pe de o parte, informarea publicului larg, a mass-media si a autoritatilor cu privire la metodele de preventie si control al diabetului, precum si educarea persoanelor care sufera deja de diabet, pentru a preveni aparitia complicatiilor bolii. De asemenea, Campania se adreseaza si profesionistilor diabetologi, dar si celor din specialitatile conexe, cu scopul de a contribui la dezvoltarea permanenta a practicii medicale si de a imbunatati, astfel, calitatea ingrijirii persoanelor cu diabet.
Aproape doua milioane de romani sufera de diabet, au aratat datele Studiului National privind Prevalenta Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezitatii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei si Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR)[1]. Dintre acestia, insa, 20,69% nu stiau ca sufera de diabet pana la momentul efectuarii studiului[2].
„Boala secolului al XXI-lea, asa cum este cunoscut diabetul, este o amenintare la adresa sanatatii populationale. Prin aceasta campanie ne propunem sa raspundem acestei amenintari prin toate metodele pe care le avem la indemana: informarea populatiei generale, a autoritatilor, a mass-media cu privire la masurile de preventie impotriva diabetului, realizarea unor testari care pot ajuta la identificarea celor la risc de a dezvolta diabet, efectuarea de teste pentru screeningul de neuropatie diabetica; educarea persoanelor cu diabet pentru a constientiza riscurile la care sunt expuse din cauza bolii, ca sa poata colabora eficient cu medicul si astfel sa tina diabetul sub control, precum si educatia medicala continua a specialistilor care trateaza persoanele cu diabet.”, a declarat prof. univ. dr. Maria Mota, Membru in Consiliul Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului si coordonatorul Campaniei.
TESTĂRI DE GLICEMIE sI SCREENING DE NEUROPATIE DIABETICĂ GRATUITE
in cadrul Campaniei Nationale „Controleaza-ti Diabetul”, craiovenii isi vor putea masura gratuit glicemia si vor putea beneficia de screening de neuropatie diabetica.
Testarile vor avea loc in zilele de 13 si 14 noiembrie, intreorele 9:00 – 16:00, in spatii special amenajate din Piata Mihai Viteazul – zona pietonala din Craiova.
Glicemiile usor crescute (100-125mg/dl) indica, cel mai adesea, un risc crescut de aparitie a diabetului (prediabet), iar controlul periodic al glicemiei este o masura esentiala pentru depistarea precoce a afectiunii. Nivelul crescut al glucozei din sange ocupa al treilea loc in topul factorilor de risc care determina mortalitatea la nivel global, arata Organizatia Mondiala a Sanatatii[3].
Neuropatia diabetica, cea mai frecventa complicatie a diabetului, reprezinta deteriorarea nervilor si se manifesta prin senzatii de amorteala, dureri si slabiciune, in special la nivelul picioarelor[4]. Cum neuropatia diabetica afecteaza peste jumatate dintre persoanele cu diabet la nivel mondial, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii[5], iar simptomele nu sunt intotdeauna vizibile, screening-ul pentru depistarea timpurie a acestei complicatii este esential, cu precadere in randul persoanelor cu diabet.
„Avand in vedere contextul global in care vorbim despre o adevarata epidemie in ceea ce priveste diabetul zaharat, mai ales ca previziunile sunt ingrijoratoare, daca ne gandim ca in urmatorii 25 de ani numarul persoanelor cu diabet ar putea creste cu aproximativ 50%, intensificarea eforturilor de preventie sunt o necesitate acuta. Preventia primara este extrem de importanta in vederea combaterii impactului diabetului la nivel populational si tine de responsabilizarea fiecaruia dintre noi pentru a adopta un stil de viata sanatos, bazat pe o alimentatie sanatoasa, care este o conditie de baza in prevenirea instalarii diabetului zaharat.” a mai precizatprof. univ. dr. Maria Mota.
„Daca vorbim despre lupta impotriva diabetului, trebuie sa avem in vedere imbunatatirea preventiei secundare, pentru ca diabetul zaharat are asociati numerosi factori de risc si poate conduce la complicatii foarte grave, care afecteaza semnificativ calitatea vietii persoanelor cu diabet. De aceea, in cazul in care diabetul a fost deja diagnosticat, este nevoie de o monitorizare atenta a pacientilor si de educarea acestora in ceea ce inseamna controlul tuturor factorilor de risc, asa incat sa se asigure incetinirea progresiei afectiunii si sa previna aparitia eventualelor complicatii, pentru a mentine o calitate a vietii cat mai buna.”, a declarat sef lucrari dr. Cornelia Bala, Presedintele Asociatiei Romane de Educatie in Diabet.
Campania Nationala „Controleaza-ti Diabetul” integreaza si activitati stiintifice destinate dezvoltarii medicale continue a profesionistilor, prin organizarea simpozionului „Diabet, Sindrom Metabolic si alte Boli legate de nutritie”.
Evenimentul va deschide practic Campania, sambata, 12 noiembrie 2016, si isi propune sa furnizeze medicilor diabetologi si celor din specialitatile conexe noutati legate de abordarea clinica a diabetului zaharat, avand in vedere toate dimensiunileproblematicii afectiunii: screening-ul, diagnosticarea si controlul diabetului zaharat; managementul clinic in diabetul zaharat tip 2- abordarea centrata pe pacient; complicatii si comorbiditati ale diabetului zaharat; aspecte terapeutice in diabetul zaharat.
Sesiunile stiintifice din cadrul cursului vor fi sustinute de profesionisti de prestigiu din domeniul diabetologiei si din arii medicale adiacente: prof. dr. Maria Mota, prof. Dr. Nicolae Hancu, prof. dr. Romulus Timar, prof. dr. Gabriela Radulian, prof. dr. Gabriela Roman, prof. dr. Amorin Popa, prof. dr. Doina Catrinoiu, prof. dr. Radu Lichiardopol, prof. dr. Eugen Mota, conf. dr. Magdalena Morosanu, conf. dr. Cristian Guja, conf. dr. Mihai Bogdan, conf. dr. Adrian Vlad, sef lucrari dr. Cornelia Bala, sef lucrari dr. Anca Craciun, sef lucrari dr. Simona Popa, dr. Adina Popa, dr. Magdalena Rosu.
De asemenea, informarea populatiei generale cu privire la factorii de risc ai diabetului zaharat si, totodata, constientizarea importantei adoptarii unor comportamente sanatoase, care sa ajute la prevenirea diabetului si a complicatiilor ce il insotesc este unul dintre obiectivele Campaniei, iar mass-media are un rol determinat in acest sens.
Astfel, luni, 14 noiembrie 2016, va fi organizata si o conferinta de presa, unde vor fi prezentate masurile care ar trebui adoptate in vederea diagnosticarii precoce a diabetului si a complicatiilor asociate, precum si solutii pentru asigurarea unui control eficient al afectiunii, astfel incat persoanele cu diabet sa aiba o calitate a vietii cat mai buna.
in fiecare an, pe 14 noiembrie, peste 170 de tari, printre care si Romania marcheaza Ziua Mondiala de Lupta impotriva Diabetului, initiativa a Federatiei Internationale a Diabetului si a Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Editia de anul acesta isi orienteaza actiunile asupra explicarii si promovarii importantei screening-ului si a stabilirii corecte, eficiente si precoce a diagnosticului, astfel incat persoanele cu diabet sa beneficieze de cea mai buna ingrijire personalizata, prin care sa scada riscul de aparitie a complicatiilor.
Organizatori stiintifici: Asociatia Romana de Educatie in Diabet, Universitatea de Medicina si Farmacie Craiova
Parteneri stiintifici: Societatea de Neuropatie Diabetica – Neurodiab, Asociatia de Podiatrie
Parteneri media: TVR Craiova, SanatateaTV.ro, Tele U Craiova, Republica TV, Radio Romania – Oltenia Craiova, Radio Horion Craiova, ComunicateMedicale.ro, Gazeta de Sud, Jurnalul Olteniei, Cuvantul Libertatii, Ziarul de Calafat, Indiscret Oltenia, Revista Carolina
Management campanie: Sanatatea Press Group – Expertul tau in comunicare pe domeniul medical
1,2 Studiul Epidemiologic PREDATORR
[3] http://www.who.int/healthinfo/global_burden_disease/GlobalHealthRisks_report_part2.pdf
[4],5http://www.euro.who.int/en/health-topics/noncommunicable-diseases/diabetes/data-and-statistics
.