Noua Zeelanda, chemata la vot pentru legea eutanasiei

0
55

Parlamentarii din Noua Zeelanda au adoptat un proiect de lege care ar urma sa legalizeze eutanasia. Un referendum ar urma sa fie organizat anul viitor, iar populatia ar urma sa decida daca este de acord cu o astfel de masura.

Proiectul de lege, care permite persoanelor bolnave in stadiu terminal sa solicite moartea asistata medical, a fost adoptat in parlament, dupa mai multe amendamente, dar si ani de dezbateri aprinse.

incercarile anterioare ale parlamentarilor de a legaliza eutanasia au esuat, iar cand proiectul de lege a fost introdus din nou in Parlament in anul 2017, a intampinat mai multe probleme, inclusiv posibila vulnerabilitate a pacientilor varstnici.

intre timp, proiectul de lege a fost modificat cu cateva garantii, printre acestea si un diagnostic ca pacientii au mai putin de sase luni de trait. Potrivit proiectului de lege, pacientul trebuie sa fie primul care sa solicite decesul asistat, iar doi medici trebuie sa fie de acord ca pacientul este bine informat si ca sunt indeplinite alte criterii legale.

„Este vorba despre alegere. La fel cum drepturile si alegerile lor sunt respectate, vor trebui, de asemenea, sa respecte alegerile celorlalti ”, a spus initiatorul proiectului de lege, David Seymour, potrivit Reuters.

Publicul ar urma sa voteze la un referendum si daca este de acord cu legalizarea canabisului de agrement.

Sondajele recente au indicat ca o majoritate sustine masura de legalizare a eutanasiei. Cu toate acestea, a existat si o rezistenta puternica din partea organizatiilor care sustin credinta si a profesionistilor din domeniul medical. Proiectul de lege a primit 39 de mii de observatii publice, majoritatea fiind impotriva. Legiuitorul Partidului National din opozitie, Maggie Barry, l-a numit „proiect de lege periculos si permisiv” si a spus ca este important sa fie oprit prin referendum.

Eutanasia a fost legalizata in mai multe tari din lume, inclusiv Canada, Olanda, Elvetia si unele state americane.

Articolul precedentBucuresti: Testare gratuita, in luna noiembrie, pentru hepatita C. Undesi cand are loc
Articolul următorUn studiu major pune la indoiala necesitatea multor operatii in cazul bolilor de inima