Bucuresti: Testare gratuita, in luna noiembrie, pentru hepatita C. Undesi cand are loc

0
63

Luna noiembrie este luna testarii gratuite pentru hepatita C la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central (SUUMC) „Dr. Carol Davila” din Bucuresti. Screeningul are loc in zilele de 16 si 17 noiembrie, in intervalul orar 09.00 – 17.00 si, respectiv, in perioada 19 – 21 noiembrie, in intervalul orar 15.00 -19.00, in holul central din Ambulatoriul Integrat al Spitalului Militar Central (SMC), acolo unde vor fi amplasate 2 statii de testare. Campania este organizata in colaborare cu Societatea Romana de Gastroenterologie si Hepatologie si este parte a programului national Hep C ALERT ce se desfasoara in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara si Iasi.

La fiecare statie va fi prezenta, in permanenta, o echipa de specialitate, formata din medic specialist, medic rezident si asistent medical, astfel incat testarea sa se desfasoare fluid, cu un timp mediu per individ de aproximativ 10 minute.

Acest program de sceening gratuit, demarat de catre SMC, se adreseaza tuturor categoriilor sociale si de varsta, iar orarul de lucru a fost ales astfel incat adresabilitatea pacientilor sa fie cat mai mare, in special pentru populatia activa socio-profesional, al carei program de munca ingreuneaza, in general, accesul la serviciile medicale.

Anterior efectuarii testului, persoanele care vor participa la acest program vor completa si semna un consimtamant informat, apoi vor raspunde la un chestionar epidemiologic ce vizeaza factorii de risc specifici acestei infectii virale.

 

Cum decurge testarea pentru hepatita C

 

Acest test gratuit este usor de efectuat, fiind necesara o picatura de sange capilar obtinuta prin inteparea pulpei degetului, picatura care va fi plasata pe kitul de testare. Dupa aplicarea unei solutii de dispersie, in aproximativ 5 minute poate fi citit rezultatul testului: o banda – rezultat negativ, doua benzi – rezultat pozitiv. Testarea se va realiza in conditii de asepsie, cu materiale de unica folosinta.

De mentionat ca acest test depisteaza prezenta anticorpilor anti-VHC, fapt ce nu inseamna neaparat prezenta virusului, ci un contact al organismului cu acesta, motiv pentru care persoanele depistate cu test pozitiv vor fi preluate de personalul medical specializat din sectia Gastroenterologie a SUUMC, pentru investigatii suplimentare.

in caz de confirmare a infectiei cu virus hepatitic C, pacientii vor fi inclusi in programul de tratament antiviral direct.

Articolul precedentȘase judete au raportat in ultima saptamana cazuri noi de rujeola. Cele mai multe sunt in Dolj
Articolul următorNoua Zeelanda, chemata la vot pentru legea eutanasiei