Noua lista cu medicamente compensate si gratuite

0
379

Noua lista cu medicamente compensate si gratuite a intrat in vigoare incepand cu data de 15 iulie 2008.
Lista cuprinde denumirile comune internationale (DCI-uri) si este alcatuita din sublistele A, B si C.

Sublista A contine medicamente de care beneficiaza asiguratii in tratamentul ambulatoriu in regim de compensare 90% din pretul de referinta. Aceasta cuprinde medicamente generice.
Noua lista A are 156 de noi DCI-uri fata de 119 cate continea vechea lista, avand in plus 37 de DCI-uri.
Fiecare grupa terapeutica (sistem digestiv, cardiovascular, respirator, muscular, nervos, uro-genital, organe de simt, medicamente antiinfectioase, dermatologice) a beneficiat de introducerea unor DCI-uri noi.

Sublista B contine medicamente de care beneficiaza asiguratii in tratamentul ambulatoriu, in regim de compensare 50% din pretul de referinta. Este formata preponderent din medicamente originale la care se adauga si unele generice. Noua lista va avea 216 DCI-uri fata de 148 cate erau pana acum, mai mult cu 58 de DCI-uri.
Şi in cadrul acestei liste, fiecare grupa terapeutica (sistem digestiv, cardiovascular, respirator, muscular, nervos, uro-genital, organe de simt, medicamente antiinfectioase, oncologice, etc.) a beneficiat de introducerea unor DCI-uri noi.
Sublista C este alcatuita din medicamente pentru boli cronice, in regim de compensare 100% pentru asigurati si pacientii inscrisi in programele nationale de sanatate. Sublista C are trei sectiuni C1, C2 si C3.
Sectiunea C1 – cuprinde DCI-uri de care beneficiaza asiguratii in tratamentul ambulatoriu al unor grupe de boli cronice, in regim de compensare 100% din pretul de referinta.

Cresterea numarului de medicamente nou introduse pe aceasta lista variaza intre 30 si 80 la suta, in functie de afectiune.
Sectiunea C2 cuprinde DCI-uri corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii inclusi in programele nationale de sanatate cu scop curativ in tratamentul ambulatoriu si spitalicesc in regim de compensare 100% din pretul de decontare.

Cresterea numarului de medicamente nou introduse pe aceasta sublista variaza intre 40 si 125 la suta, in functie de afectiune.
Sectiunea C3 – este o lista pe care am putea numi-o sociala, pentru ca in ea sunt incluse medicamentele compensate 100% din pretul de referinta de care beneficiaza copiii pana la 18 ani, tinerii de la 18 la 26 ani daca sunt elevi, studenti sau ucenici si nu realizeaza venituri, precum si gravide si lehuze, in tratamentul ambulatoriu.
Noua lista va fi insotita de protocoale terapeutice.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentUn alt transplant de rinichi la Fundeni
Articolul următorDermocosmetica procedurala (DCP), noul trend in materie de frumusete, la nivel european