Cheltuielile privind asistenta medicala de urgenta ar putea fi finantate din bugetul de stat, conform propunerilor la proiectul noii Legi a Sanatatii, se arata intr-un comunicat de presa remis Sanatatea TV.

Ministrul Sanatatii, dr. Vasile Cepoi prezent la seminarul „Unitati de Primiri Urgente. Prezent si Viitor – Problema aglomerarii in unitatile de primiri urgente din Romania”, din data de 5 iunie, a declarat ca „sumele colectate prin asigurarile de sanatate nu acopera in prezent pachetul de baza de servicii medicale. in conditiile actuale, nu avem in vedere cresterea contributiei la asigurarile de sanatate. Pentru definirea pachetului cautam alte solutii, iar una din acestea este aceea de a prelua asistenta medicala de urgenta in totalitate la bugetul de stat. Preluarea se va realiza odata cu transferarea unei serii de servicii medicale catre asigurarile de sanatate, deoarece acordarea acestora nu este conditionata de calitatea de asigurat. in prezent, sunt acoperite de bugetul de stat doar cheltuielile unitatilor de primiri urgente si cele cu rezidentii, dar vrem sa extindem aria”.

Totodata, ministrul Sanatatii a subliniat faptul ca una dintre problemele importante ale asistentei medicale de urgenta ramane supraaglomerarea unitatilor de primiri urgente.

„Este un fenomen cu care se confrunta sistemele de sanatate din intreaga lume. Pe langa acoperirea cheltuielilor de la bugetul de stat, una dintre solutii ramane aceea de respectare a criteriilor deja existente de internare. Dar pentru acest demers este nevoie de un control profesionalizat si de interventia asupra factorilor externi care determina supraaglomerarea, ca de exemplu asigurarea continuitatii asistentei medicale primare, depistarea precoce a unor boli cronice”, a afirmat dr. Vasile Cepoi.