Cercetarile recente au demonstrat ca zincul administrat bebelusilor in cantitati mici ii ajuta sa se vindece de unele infectii becteriene, cum ar fi pneumonia si meningita. Mai exact, zincul intareste eficienta tratamentului cu antibiotice.

Studiul s-a derulat pe o perioada de trei ani, intre 2005-2008 si a constat in observarea a peste 300 de bebelusi cu varste intre o saptamana si patru luni. Oamenii de stiinta indieni au administrat 10 mg de zinc pe zi bebelusilor tratati cu antibiotice si ulterior au comparat rezultatele cu cele ale unui grup de 323 de copii, tratati la randul lor cu antibiotice, dar carora li s-a dat o substanta neutra in loc de zinc.

Astfel, cercetatorii din India au observat ca suplimentele de zinc au determinat scaderea numarului de decese, insa nu semnificativ. Potrivit statisticilor, anual in India, dintr-un milion de decese inregistrate in randul bebelusilor, aproximativ un sfert dintre acestea au drept cauza infectii bacteriene grave, cum ar fi pneumonia, septicemia si meningita.

Totodata, studiile anterioare au demonstrat ca zincul contribuie la vindecarea diareei si pneumoniilor la copiii sub cinci ani. Cu toate ca medicii nu au putut demonstra modul in care zincul actioneaza asupra organismului, se pare ca acesta duce la evitarea sau chiar cresterii inflamatiilor.