Noua definitie a infarctului miocardic

0
2

Definitia infarctului de miocard a fost actualizata. Noua definitie introduce o serie de noutati menite sa ajute medicii sa diagnosticheze corect infarctul de miocard si subtipurile lui si sa ofere tratamentul adecvat fiecarui pacientin parte. Documentul de consens privind cea mai noua definitie a infarctului de miocard a fost prezentat cu ocazia Congresului European de Cardiologie, care se desfasoarain acest momentin München. De asemenea, a fost publicat pe site-ul Societatii Europene de Cardiologie siin revista European Heart Journal.

Care sunt noutatilein definitia infarctului de miocard? Noua definitie face mai clara diferenta dintre infarctul de miocard si leziunea de miocard / doua afectiuni care se pot prezenta similar, dar care necesita abordari clinice foarte diferite.

Documentul de consens itereaza ca infarctul de miocard se produce atunci cand muschiul cardiac (miocardul) sufera o leziune si este deprivat de oxigen. Nivelurile crescute ale troponinei Tin sange / o proteina care intervinein procesul de reglare a contractiei miocardului / sunt asociate foarte frecvent cu diagnosticul de infarct acut de miocard.in cazurile unui infarct miocardic acut, nivelul troponinei T creste la aproximativ trei-patru ore dupa aparitia simptomelor si ramane crescut siin zilele urmatoare, pana la doua saptamani.

Este important de stiutinsa ca nivelurile crescute ale troponinei Tin sange sunt un marker al leziunii de miocardin general, nu doar al infarctului de miocard. Leziunea de miocard ca atare este o patologie distincta, care poate avea cauze multiple, dincolo de infarctul acut de miocard. Cauzele posibile care duc la aparitia unei leziuni de miocard includ: infectia, sepsisul, insuficienta renala, operatiile pe cord, consumul anumitor droguri sau chiar exercitiile fizice intense. „Foarte multi medici nuinteleg ca prezenta unor niveluri cresctute ale troponinei Tin sange nu este suficienta pentru a diagnostica un infarct de miocard. si de aici apar o serie de probleme”, a declarat prof. dr.Kristian Thygesen, din Danemarca, copresedinte al grupului international care a elaborat documentul de consens privind noua definitie a infarctului de miocard,in comunicatul careinsoteste lansarea documentului.

De asemenea, noua definitie face distinctie claraintre subtipurile de infarct de miocard. Acestea sunt diferite ca etiopatogenie si, prin urmare, diferite din punct de vedere al abordarii terapeutice optime.

Tipul 1 este exemplul considerat „clasic” de infarct de miocard. Este cauzat de obstructia unei artere coronarein urma rupturii unei placi de aterom. Necroza miocardului rezulta din procesele consecutive de ischemie (reducerea fluxului sanguin) si hipoxie (reducerea aportului de oxigen). Tratamentul presupune stentarea arterei blocate, bypass chirurgical pentru redirectionarea fluxului sanguin si medicatie antiplachetara pentru aimpiedica formarea placilor de aterom.

in Tipul 2, hipoxia care duce la necroza miocardului are cauze diferite de aterotromboza. De exemplu, hipertensiunea, disectia de artera coronariana non-aterotrombotica, insuficienta respiratorie severa pot duce la hipoxie si la leziuni de miocard. Tratamentulin acest caz este diferit, tintind cauzele care au dus la lipsa de oxigenare si infarct. Daca hipertensiunea este cauza, trebuie administrat un tratament antihipertensiv.

Tipul 3 include infarctul de miocard diagnosticat post-mortem, la autopsie, sau pacientii al caror infarct duce la decesinainte ca analizele de laborator sa confirme diagnosticul, iar Tipurile 4 si 5 sunt exemple de infarct de miocard sau leziune de miocard rezultatain urma unor interventii medicale. Anumite proceduri sau interventii medicale / precuminlocuirea transcateter a valvei aortice (TAVI) / pot cauza leziuni de miocard. Aceste tipuri de infarct sunt mai dificil de diagnosticat, deoarece pacientul este sedat si nu va manifesta simptome ischemice.

Pana la acest moment, eforturile medicilor de a diagnostica si trata corect diferitele tipuri de infarct de miocard s-au lovit de bariere logistice si administrative. De exemplu, panain urma cu mai putin de un an, diferitele tipuri de infarct de miocard nu au avut coduri diferite de diagnosticin Clasificarea Internationala a Maladiilor (CIM), desi acestea au fost definiteinca din 2007. Un cod CIM pentru infarctul de miocard Tip 2 a fost adaugat recent, iar anul viitor urmeaza sa fie introdus un cod separat CIM pentru leziunea de miocard.

Articolul precedentModificari la Legea farmaciei
Articolul următorLista medicamentelor compensate si gratuite creste cu doua noi molecule