Noua abordare a dezvoltarii sistemelor informatice in sistemul de sanatate

0
20

Sistemul de sanatate din Romania este in plin proces de informatizare. Alaturi de aplicatiile deja existente in Romania, reprezentantii Ministerului Sanatatii si ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sustin o noua abordare a dezvoltarii sistemelor informatice, alternativa introdusa in tara noastra de o companie de profil.

Mai exact este vorba despre o solutie informatica, un soft, care vine in sprijinul medicilor, dar mai ales al pacientilor. Sistemul ce urmeaza sa fie implementat si in Romania se numeste HIS (Hospital Information System), un sistem integrat care acopera toate punctele strategice dintr-un spital: medical, financiar contabil, resurse umane, gestiune, achizitii publice, bloc alimentar, raportari statistice, analize noi solicitate de echipa manageriala, managementul centrelor de cost, raportari DRG, SIUI si alte raportari pentru CNAS, CASJ, DSP, Ministerul Sanatatii, potrivit reprezentantilor companiei ce ofera acest serviciu.

„Principalul beneficiar al acestor sisteme informatice este pacientul roman, pentru care o astfel de implementare se reflecta in reducerea erorilor in stabilirea diagnosticului, in prescrierea si administrarea medicamentelor si in reducerea timpului de asteptare la doctor. in plus, furnizorii de servicii medicale devin mai eficienti, au un control mai bun al centrelor de cost si pot asigura servicii medicale la standarde europene, datorita multitudinii de instrumente si informatii pe care le punem la dispozitie”, a declarat Emilian Costas, general manager Dedalus TeamNet.

Ad in title

Unul dintre beneficiile acestui sistem este identificarea mult mai rapida a pacientilor internati prin intermediul unei bratari de inregistrare. Aceasta are un cod de bare ce poate fi citit cu ajutorul unui cititor.

„Este o solutie pe care o asteptam de mult timp si care vine categoric in sprijinul pacientilor”, a declarat pentru Sanatatea Tv.ro, Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor.

Spitalele vor putea achizitiona intreaga suita de aplicatii sau doar un singur modul, in functie de gradul de informatizare si de posibilitatile de finantare.

Aplicatiile sunt deja comercializate in 12 tari si se regasesc in 250 de spitale publice, 300 de spitale private, 50 de Unitati Primiri Urgente, 280 de laboratoare de analize si centre de diagnostic, 500 de sali de operatie.

Articolul precedentActivitatea fizica diminueaza dorinta de a fuma
Articolul următorProf. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel, la zi aniversara!