In premiera pentru Romania, au fost lansate doua servicii de sustinerea persoanelor cu HIV/SIDA

0
20

Prin serviciul SMS+, pacientii cu HIV/SIDA pot primi pana la doua sms-uri pe zi prin care le este reamintit momentul in care trebuie sa-si administreze tratamentul. Acest serviciu este necesar in conditiile in care majoritatea pacientilor seropozitivi, aflati sub tratament de foarte mult timp si cu o viata activa, uita sa-si administreze tratamentul la ora indicata de medic. Prin completarea unui formular, de pe pagina de web a programului „Viata cu HIV”, pacientii aleg orele la care vor sa le fie trimis sms-ul, conform calendarului de tratament stabilit de medic, si textul personalizat al mesajului pe care vor sa-l primeasca.

„in cazul pacientilor cu HIV/SIDA, succesul terapiei depinde in mare masura de administrarea corecta a tratamentului, la orele stabilite de medic, acesta fiind un angajament pe viata al pacientilor cu HIV/SIDA. Pe langa tratamentul medical si ingrijirea specializata din partea medicilor, pacientii au permanent nevoie de sustinere psihologica, dar si practica, pentru a face fata provocarilor bolii si a evita esecul terapeutic. Pacientii cu HIV/SIDA, spre deosebire de pacientii cu alte multe boli cronice, au sansa la o viata normala daca au grija de sanatatea lor si respecta tratamentul indicat de medic”, a declarat prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel, manager al Institutului de Boli Infectioase „Matei Bals”.

La fel de importanta precum administrarea corecta a medicatiei este si nevoia de informare a pacientilor privind boala, drepturile si responsabilitatile pe care le au. in acest sens, UNOPA a lansat in cadrul programului „Viata cu HIV” primul serviciu Helpline din Romania. Prin intermediul acestui serviciu, persoanele seropozitive pot suna gratuit la 0800.800.141 pentru a solicita sprijin consilierilor UNOPA.

Ad in title

„Orice persoana seropozitiva care se confrunta cu o problema si are intrebari la care nu se gaseste raspuns poate suna gratuit la UNOPA pentru a discuta cu un specialist in problematica HIV. De asemenea, oricine constata ca alte persoane seropozitive au nevoie de ajutor ne poate contacta prin telefon sau e-mail. Din cauza stigmatizarii si a discriminarii, pacientii cu HIV/SIDA evita sa discute problemele pe care le au cu cei din jur, iar Helpline+ reprezinta un mecanism rapid de semnalare a acestora”, a precizat Iulian Petre, director executiv UNOPA.

Potrivit studiului „Statistica HIV/SIDA in Romania la 30 iunie 2012” realizat in luna iunie 2012 de Institutul National de Boli Infectioase „Matei Bals”, in prezent in Romania traiesc aproximativ 12.000 pacienti cu HIV/SIDA, cei mai multi dintre ei, respectiv 6726, avand varsta de 20-29 ani.

Articolul precedentActivitatea fizica diminueaza dorinta de a fuma
Articolul următorProf. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel, la zi aniversara!