Nou program de acțiuni prioritare privind neuroreabilitarea timpurie a pacienților cu accidente vasculare cerebrale acute (AVC)

0
238

Ministerul Sănătăţii a realizat un nou program de acţiuni prioritare, prin care urmează să aloce finanţare directă pentru neuroreabilitarea timpurie a pacienţilor cu accidente vasculare cerebrale acute în secţiile de neurologie (AP-AVC-REAB).

Ordinul privind aprobarea modului de administrare, finanțare și implementare a acțiunilor prioritare pentru AP-AVC-REAB a fost publicat de Ministerul Sănătății în transparență decizională.

AP-AVC-REAB este un program complex de neuroreabilitare care ajută pacienţii să-şi recâştige funcţionalitatea, îmbunătăţindu-şi calitatea vieţii după un AVC.

„România are încă o incidenţă ridicată a pacienţilor care au suferit, la un moment dat, o formă de accident vascular cerebral. Supravieţuitorii trec prin momente cumplite, iar drumul către recuperare este unul dificil. Ministerul vine să ofere sprijin exact acestei categorii de pacienţi, prin intermediul unei finanţări directe către spitale. Vorbim despre recuperare, dar şi despre prevenţia afecţiunilor. Neuroreabilitarea şi prevenirea trombozelor se află printre priorităţile noastre”, a declarat ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Activităţile vizează aspecte motorii, cognitive, emoţionale şi de comunicare, precum şi prevenirea complicaţiilor acute derulate în cadrul secţiilor de neurologie.

Tipuri de neuroabilitare cuprinse în program sunt: neuroreabilitarea timpurie a deficitelor motorii (membre, mers, echilibru, coordonare, evitarea căderilor), neuroreabilitarea cognitivă şi emoţională timpurie, neuroreabilitarea afaziei şi a tulburărilor de comunicare, vedere, tratamentul simptomelor (dureri, subluxaţii, spasticitate, tulburări sfincteriene), prevenirea complicaţiilor acute.

În urmă cu aproximativ 20 de ani, statisticile arătau că doar 30% dintre supravieţuitorii unui AVC aveau acces la terapii de recuperare, prima problemă indicată fiind lipsa infrastructurii, dar şi a fondurilor.

Ordinul ministrului Sănătății poate fi consultat AICI

Articolul precedentMinisterul Sănătății: „Primul lot, de 200.000 carduri de sănătate, se va livra până la data de 31 noiembrie”
Articolul următorOMS avertizează: 136 atacuri asupra echipajelor medicale și victimelor din teritoriul palestinian ocupat