Noile directive ale OMS si ale UNICEF privind sanatatea copiilor

0
252

Reducerea la jumatate a mortalitatii infantile in ultimele doua decenii, modificarea varstei si a cauzelor deceselor inregistrate in randul copiilor intaresc importanta regandirii strategiilor privind sanatatea copiilor, arata Organizatia Mondiala a Sanatatii, intr-un document publicat cu ocazia Reuniunii Comitetului Executiv al organizatiei, care a avut loc saptamana trecuta, la Geneva.

in colaborare cu UNICEF, OMS a lansat o initiativa de reproiectare a directivelor privind sanatatea copiilor, in special prin revizuirea politicilor si programelor destinate sanatatii copiilor in primii 18 ani de viata.

Initiativa se concentreaza pe efectuarea, pana la 18 ani, a unor interventii de „supravietuire” si „prosperitate” si pe acceptarea faptului ca diversitatea sociala, epidemiologica si conditiile demografice determina abordari specific-contextuale pentru copiii din fiecare zona a globului. Astfel, OMS incearca sa defineasca un nou set gestionabil de tipologii si sa sugereze o serie de activitati dovedite stiintific ca avand beneficii pentru imbunatatirea sanatatii copiilor.

Scopul OMS este sa se asigure ca, pana in anul 2030, adolescentii si copiii vor fi ajutati sa aiba o calitate optima a vietii si sa-si dezvolte potentialul ca un agent de schimbare pozitiv si activ.

Un prim pas in acest sens l-a constituit faptul ca, anul trecut, a fost pus la dispozitia copiilor si tinerilor din lumea intreaga un chestionar prin intermediul caruia OMS sa poata stabili care sunt problemele cele mai importante si ce poate face ONU pentru a-i ajuta.

Sanatatea copiilor, vegheata printr-un program de monitorizare a primilor ani de viata

O alta initiativa destinata imbunatatirii sanatatii copiilor este infiintarea unui program de monitorizare a primilor opt ani de viata.

Potrivit OMS, este esential ca in aceasta perioada, copiii sa fie bine ingrijiti, iar un rol deosebit de important il are nutritia si implicit, asumarea acestei responsabilitati si de catre sistemul de sanatate.

Organizatia atrage atentia ca multe dintre interventiile pentru sanatatea reproductiva, cea a nou-nascutilor, mamelor, copiilor si adolescentilor (inclusiv ingrijirea nou-nascutului, nutritia, sanatatea mintala, prevenirea si tratarea HIV) au un impact direct asupra dezvoltarii copilului.

in acest context, OMS a anuntat ca lucreaza la elaborarea unui cadru legal privind ingrijirea copiilor, astfel incat sa fie facilitate luarea unor actiuni si obtinerea de rezultate.

Documentul se va concentra pe primele 1000 de zile de viata ale bebelusului, incepand cu conceperea acestuia. in sprijinul acestui cadru legal, OMS planuieste sa intocmeasca un ghid de recomadari privind ingrijirea copiilor in primii ani de viata si sa directioneze eforturile globale spre dezvoltarea unor indicatori care sa evalueze dezvoltarea copiilor sub 3 ani.

Articolul precedentViitorul ministru al Sanatatii: Vom avea o strategie a medicamentelor, asa incat sa avem acest barem minim pentru fiecare parte
Articolul următorSocietatea de Neuropatie Diabetica premiaza tinerii medici cu activitate in domeniul neuropatiei diabetice