Noi recomandari ale Academiei Americane de Pediatrie pentru gestionarea hipertensiunii la copii si adolescenti

0
263

Prevalenta hipertensiunii arteriale in randul copiilor a crescut incepand cu anul 1988, afectiunea fiind la ora actuala subdiagnosticata si netratata, conform unui nou studiu publicat de Academia Americana de Pediatrie.

Aproximativ 3,5% din copiii si adolescentii din Statele Unite ale Americii au hipertensiune. Chiar daca prelaventa hipertensiunii a ramas aceeasi in ultimii ani, conform Academiei Americane de Pediatrie aceasta este deseori nedetectata sau netratata.

Raportul ,,Ghid in Practica Clinica pentru Screeningul si Managementul Hipertensiunii Arteriale in randul Copiilor si Adolescentilor” reprezinta primul set de recomandari in ceea ce priveste hipertensiunea arteriala in cazul tinerilor, realizat recent de Academia Americana de Pediatrie.

,,Daca hipertensiunea este diagnosticata, exista modalitati de a o trata”, a declarat Prof. dr. David Kaelber, reprezentantul Subcomitetului pentru Screening si Management al Hipertensiunii la Copii, care a dezvoltat raportul. ,,insa pentru ca simptomele sunt tacute, afectiunea ramane deseori neobservata.”

AAP a convocat un comitet format din 20 de specialisti pentru a lucra pe marginea noilor evidente in ceea ce priveste hipertensiunea in randul copiilor. Academia a evaluat totodata aproximativ 15 000 de articole publicate din anul 2004, noul raport concentrandu-se pe diagnostic, evaluare si management in cazul hipertensiunii in randul copiilor si adolescentilor.

Astfel, noile ghiduri elaborate iau in considerare si copii cu o greutate normala, nu doar pe cei supraponderali sau obezi, in cazul carora riscul hipertensiunii este mai ridicat.

,,Preventia si depistarea precoce sunt elementele cheie”, a declarat Dr. Joseph Flynn, reprezentantul subcomitetului. ,,Valorile hipertensiunii sunt transmise in viata adulta, riscul pentru bolile cardiovasculare si alte probleme de sanatate crescand. Depistand afectiunea precoce, putem lucra alaturi de familie astfel incat sa poate fi manageriata. Vorbim despre schimbari in stilul de viata, medicatie, asociarea diverselor variante de tratament.”

Netratata, hipertensiunea poate avea efecte negative asupra organelor corpului, spre exemplu asupra inimii, rinichilor, creierului.

Noul ghid al Academiei Americane de Pediatrie recomanda pediatrilor:

– Sa masoare tensiunea arteriala anual, ca modalitate de screeing de rutina;

– Sa urmareasca un tabel simplu de screening prin care sa depisteze ce valori ale tensiunii arteriale au nevoie de evaluare suplimentara;

– Sa monitorizeze constant tensiunea arteriala pentru a putea depista mai precis hipertensiunea, sa foloseasca astfel un sistem de monitorizare de 24 de ore;

– Sa aplice un tratament medicamentos care sa scada tensiunea arteriala, in cazul in care schimbarile din stilul de viata nu dau rezultate sau in cazul in care copilul sufera de o alta afectiune precum diabetul sau probleme cu rinichii.

Conform Academiei Americane de Pediatrie, tratamentul de prima linie in hipertensiunea in cazul copiilor ramane schimbarea stilului de viata, intrucat exista o legatura directa intre hipertensiune si obezitate.

Noul ghid elaborat de AAP poate fi gasit accesand http://pediatrics.aappublications.org.

Sursa: https://www.aap.org/en-us/about-the-aap/aap-press-room/Pages/AAP-Publishes-New-Guidelines-on-Identifying-and-Treating-High-Blood-Pressure-in-Children.aspx

Articolul precedentMS: A fost finalizat procesul de achizitie a vaccinului pneumococic conjugat cu 13 valente
Articolul următorCe sfaturi au specialistii Asociatiei Americane a Inimii pentru prevenirea afectiunilor cardiovasculare