MS: A fost finalizat procesul de achizitie a vaccinului pneumococic conjugat cu 13 valente

0
382

Ministerul Sanatatii a finalizat procesul de achizitie a vaccinului pneumococic conjugat cu 13 valente care va preveni boli precum pneumoniile, septicemiile, meningitele pneumococice si otitele, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei. Bolile pneumocice pot provoca afectiuni grave in randul copiilor sau chiar deces.

Conform Ministerului Sanatatii, Romania inregistreaza cea mai ridicata rata de mortalitate infantila dintre statele Uniunii Europene, pneumonia, prevenibila prin vaccinare, fiind principala cauza de deces in randul copiilor cu varsta mai mica de 5 ani.

in acest context, in luna septembrie va incepe campania de vaccinare antipneumococica, atunci cand vor fi livrate peste 477 de mii de doze de vaccin pneumococic. Conform Ministerului Sanatatii, dozele de vaccin achizitionate acopera necesarul pentru campania de imunizare din acest an, precum si pentru primele luni din 2018.

Vaccinul pneumococic se administreaza in mod gratuit, conform schemei de vaccinare, in cabinetul medicului de familie.

,,Vaccinul achizitionat de tara noastra este sigur, eficient si de calitate. in mod concret, vaccinul va ajuta la protectia impotriva celor mai des intalnite 13 tulpini de pneumococ, responsabile de peste 90% din cazurile de boli pneumococice invazive in Romania. Oferind cea mai extinsa acoperire a serotipurilor pneumococice, vaccinul pneumococic conjugat cu 13 valente este cel mai utilizat vaccin pneumococic la nivel mondial. El este folosit in peste 100 de tari, printre Marea Britanie, Franta, Italia si Statele Unite”, se precizeaza in comunicatul de presa.

Ministerul va demara, totodata, o campanie publica de informare, timp de un an, cu obiectivul de a transmite informatii corecte, complete si transparente parintilor, venite din partea profesionistilor in sanatate, cu privire la vaccinarea antipneumococica.

Includerea vaccinurilor pneumococice conjugate in programele de imunizare a fost recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii inca de acum zece ani, in Romania vaccinul fiind inclus in Programul National de Vaccinare in anul 2013. Pana in anul 2017 insa, nu au existat fondurile disponibile pentru introducerea propriu-zisa a acestui vaccin in tara noastra.

Articolul precedentStudiu: 56% dintre persoanele cu obezitate sar peste micul dejun
Articolul următorNoi recomandari ale Academiei Americane de Pediatrie pentru gestionarea hipertensiunii la copii si adolescenti