Coronavirus: Noi măsuri de izolare în mai multe regiuni din Italia, de luni

0
192

Guvernul italian urmează să introducă noi măsuri de izolare pentru o mare parte a ţării începând de luni, între care închiderea şcolilor, a barurilor şi restaurantelor pentru a opri un al treilea val de epidemie care ameninţă să supraaglomereze spitalele din ţară, relatează AFP şi Reuters.

Guvernul condus de Mario Draghi a adoptat, vineri, în Consiliul de miniştri noi măsuri anti-COVID pentru perioada 15 martie – 6 aprilie, hotărând în special ca regiunile care înregistrează un număr de peste 250 de noi cazuri pe săptămână să intre automat în zona roşie (cel mai mare nivel de risc corespunzător celor mai drastice restricţii).

Clasificarea în zona roşie, în conformitate cu codul de culori în vigoare de mai multe luni, duce la închiderea şcolilor, colegiilor, liceelor şi universităţilor, precum şi a barurilor şi restaurantelor, cu excepţia locurilor care doar vând preparatele culinare pentru a fi consumate în altă parte. Deplasările sunt limitate la cerinţele de muncă, achiziţionarea de produse de bază şi urgenţe de sănătate.

În plus, pentru weekendul de Paşte (3, 4 şi 5 aprilie), întreaga peninsulă va fi clasificată automat ca fiind zonă ”roşie”.

Italia, care săptămâna aceasta a trecut pragul de 100.000 de decese din cauza pandemiei, îmregistrează o creştere accentuată a contaminărilor şi deceselor, în mare parte din cauza tulpinii britanice. Autorităţile au raportat, joi, 26.000 de cazuri noi şi 373 de decese în 24 de ore.

În funcţie de noile reguli hotărâte, marile regiuni din nord – Lombardia, Piemont, Veneto, Emilia-Romagna -, precum şi Lazio (regiunea Romei) şi Calabria ar urma să treacă în zona roşie, alăturându-se astfel regiunilor sudice Campania, Basilicata şi Molise.

Pentru compania de cercetare în domeniul sănătăţii GIMBE, creşterea numărului de cazuri noi observate pe o perioadă de trei săptămâni ”confirmă începutul celui de-al treilea val” al COVID-19.

Potrivit preşedintelui companiei, Nino Cartabellotta, în mai mult de jumătate din cele 20 de regiuni din Italia, ”spitalele şi mai ales unităţile de terapie intensivă sunt deja saturate” şi spitalizările sau intervenţiile non-covid au fost anulate.

Italia a lansat planul său de vaccinare anti-COVID-19 la sfârşitul lunii decembrie, dar livrările au încetinit considerabil şi doar 1,8 milioane de persoane, dintr-o populaţie de 60 de milioane, au primit până acum două doze de vaccin.

Articolul precedentRaed Arafat, despre posibilitatea introducerii unui „pașaport de vaccinare”
Articolul următorCercetătorii au descoperit o posibilă nouă mutaţie a virusului SARS-CoV-2 în Brazilia