Cercetătorii au descoperit o posibilă nouă mutaţie a virusului SARS-CoV-2 în Brazilia

0
238

O posibilă nouă variantă a coronavirusului SARS-CoV-2 a fost detectată în mai multe regiuni din Brazilia, a anunţat, vineri, Laboratorul Naţional de Calcul Ştiinţific (LNCC), aflat în subordinea Ministerului Ştiinţei şi Tehnologiei, informează agenţia Xinhua.

Cercetătorii brazilieni au descoperit noua variantă într-un context în care sistemul sanitar naţional se află în prag de colaps din cauza unei creşteri a numărului de cazuri de infectare cu varianta P.1 care a apărut în nordul statului brazilian Amazonas în noiembrie 2020.

Un studiu realizat în 39 de municipalităţi din cinci state braziliene „a condus la identificarea unei posibile noi variante a SARS-CoV-2 provenind din varianta B.1.1.33 aflată în circulaţie anterior în Brazilia”, a precizat laboratorul într-un comunicat.

Această cea mai nouă variantă conţine o mutaţie ce ar putea „complica planificarea noilor strategii de control a COVID-19”, a atras atenţia laboratorul.

Rezultatele studiului au fost raportate în baza de date internaţională a genomului coronavirusului GISAID.

„Necesitatea tot mai mare de supraveghere genomică eficientă, pentru a putea identifica din pripă potenţialele mutaţii virale, este evidentă, contribuind astfel la îmbunătăţirea vaccinurilor actuale împotriva COVID-19”, a subliniat laboratorul.

De la începutul pandemiei, Brazilia a raportat 11.363.380 de cazuri de COVID-19, cu 275.105 decese.

Articolul precedentCoronavirus: Noi măsuri de izolare în mai multe regiuni din Italia, de luni
Articolul următorDr. Alexiu: Trebuie puse în balanță eventualele reacții secundare ale vaccinării anti-COVID cu efectele bolii