Dr. Alexiu: Trebuie puse în balanță eventualele reacții secundare ale vaccinării anti-COVID cu efectele bolii

0
251

O persoană care are o reacție adversă mai puternică la vaccinul anti-COVID-19 ar fi putut dezvolta o formă foarte gravă a bolii, a declarat preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, dr. Sandra Alexiu. În plus, este normal ca oamenii să aibă temeri în fața vaccinului, dar trebuie puse în balanță eventualele reacții secundare ale vaccinării cu efectele bolii, care pot fi mult mai grave, spune medicul.

„Oamenilor le este frică atunci când știu că li se poate întâmpla ceva. Dar noi trebuie întotdeauna să punem în balanță ce se întâmplă în cazul bolii și ce se întâmplă în cazul vaccinării. Dacă facem boala fără să fim vaccinați, este foarte posibil să facem parte din acel procent de 4-5% despre care se discută de mortalitate. Nu mai vorbim și de efectele secundare, de reacțiile grave, de situația în care ai complicații în cazul în care faci boala. În fiecare zi vedem numărul de cazuri din ATI, numărul de decese”, a declarat dr. Sandra Alexiu, sâmbătă, la un post de televiziune.

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov a explicat că reacția la vaccinul anti-COVID-19 este un indiciu pentru reacția pe care o persoană ar putea să o dezvolte în cazul bolii.

„Gândiți-vă că o persoană care are o reactivitate imună deosebită și face o reacție adversă crescută la un vaccin înseamnă că ar fi avut o reacție exagerată mai ales în cazul bolii. Așa încât, dacă punem în balanță faptul că faci febră sau subfebră, te dor mușchii, te doare capul, ai două zile în care nu ești foarte bine după vaccinare, cu ceea se întâmplă în cazul bolii și cu posibilitatea de a fi printre cei numărați zilnic la decese sau la ATI, (…) asta cred că ar trebui să fie chestiunea cu care să combatem temerile”, a mai afirmat dr. Sandra Alexiu.

Dr. Sandra Alexiu, despre eventualele efecte adverse ale vaccinului AstraZeneca: Apar după prima doză, mai puțin după a doua

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov a precizat că, în cazul vaccinului anti-COVID-19 AstraZeneca, eventualele efecte secundare pot apărea după prima doză și mai puțin după a doua.

„La vaccinul AstraZeneca se pare că doar după prima doză sunt astfel de reacții adverse sau efecte secundare, mai puține vor fi după doza a doua, așa cum se știe din studiu”, a explicat președintele Asociaţiei Medicilor de Familie București-Ilfov.

„Niciunul dintre pacienți nu m-a sunat să-mi spună că s-a întâmplat ceva teribil. Se păstrează acest procent despre care vorbim – un procent destul de mic din cei care sunt vaccinați au efecte adverse. Dintre cei care au avut efecte adverse, mai degrabă cei care sunt mai tineri au avut astfel de probleme, nu cei care sunt la vârste mai înaintate. Practic, cam la fel cum s-a întâmplat și la celelalte vaccinuri”, a mai spus dr. Sandra Alexiu.

Articolul precedentCercetătorii au descoperit o posibilă nouă mutaţie a virusului SARS-CoV-2 în Brazilia
Articolul următorCoronavirus: Lucrul de acasă devine obligatoriu în Letonia, oriunde este posibil