Raed Arafat, despre posibilitatea introducerii unui „pașaport de vaccinare”

0
133

Certificatele eliberate după vaccinarea anti-COVID-19, în centrele din România, sunt valabile și în afara țării și pot fi verificate prin intermediul unui cod QR, a precizat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), medicul Raed Arafat.

Despre varianta introducerii unui „pașaport de vaccinare”, Arafat a subliniat că oamenii nu trebuie să se simtă discriminați.

„Trebuie evitată discriminarea, dacă ești vaccinat te lăsam să te duci, dacă nu ești vaccinat nu te lăsam să te duci. Dar sunt deja țări care au zis că dacă vii și ești vaccinat sau ai avut boala și ai anticorpi înseamnă că nu mai intri în carantină, sunt țări care vor să facă asta. Dacă ești vaccinat cu ambele doze și au trecut minimum zece zile sau ai fost bolnav și nu au trecut mai mult de 30 de zile nu mai intri în caratină. Acest lucru poate fi aplicat la turism, între țări mai ales. Sunt state care discută deja acest lucru și cred că îl vor aplica. Dacă ai fost vaccinat, nu mai intri în carantină, pentru că știu că deja ai fost imunizat și scade șansa de răspândire și de a infecta pe alții”, a spus șeful DSU, vineri seară, la un post de televiziune.

Ad in title

Raed Arafat a precizat că adeverința de vaccinare anti-COVID-19 este oricum valabilă, inclusiv în afara țării.

„Adeverința de vaccinare cu dată e valabilă și atunci când urci în avion și o arăți și în altă țară, ei o văd și o recunosc. Ea este și în limba engleză, e un cod QR care permite verificarea și faptul că demonstrezi că ești vaccinat este verificabil. Cei care încearcă să falsifice trebuie să știe că acest cod QR poate să demonstreze că ai falsificat-o și e mai greu să falsifici pentru că cine citeste vede datele în codul respectiv. De obicei, când arăți numele tău cu datele înseamnă că într-adevăr ai fost vaccinat”, a mai spus Raed Arafat.

Articolul precedentArafat: Există „o creştere clară” a numărului de infectări cu SARS-CoV-2
Articolul următorCoronavirus: Noi măsuri de izolare în mai multe regiuni din Italia, de luni