Arafat: Există „o creştere clară” a numărului de infectări cu SARS-CoV-2

0
403

Există „o creştere clară” a numărului de infectări cu SARS-CoV-2, iar această tendinţă trebuie „să ne atragă atenţia la respectarea mai departe a măsurilor care au fost recomandate”, afirmă șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), medicul Raed Arafat.

„Există o creştere clară. Creşterea continuă, sunt zone care sunt cu creşteri mai mari decât celelalte. Noi, ce încercăm să facem şi măsurile oricât de simple par, sau exagerate par pentru alţii, cum e măsura din zonele turistice montane, cum e măsura de a reduce seara deplasările, toate astea sunt menite să încercăm să stopăm răspândirea (…) La acest moment, tendinţa este de creştere, nu mai este de platou, nu mai este de scădere, iar această tendinţă trebuie să ne atragă atenţia la respectarea mai departe a măsurilor care au fost recomandate”, a declarat Raed Arafat, vineri seară, la un post de televiziune.

Șeful DSU a adăugat că „un număr semnificativ de localităţi sunt în carantină”, iar efectul măsurilor se vede în timp. Arafat a precizat că răspândirea noii tulpini apărute în Marea Britanie duce la creşterea cazurilor, dacă situaţia nu este ţinută sub control.

Întrebat dacă exclude posibilitatea ca în următoarele săptămâni să se ajungă din nou la 10.000 de cazuri noi de infecții cu SARS-CoV-2 pe zi, Raed Arafat a spus că nu poate fi exclus un astfel de scenariu.

„Nu putem exclude, eu nu pot exclude nimic. Nu sunt clarvăzător, să spun că vom ajunge la o cifră sau alta, este o creştere la acest moment clar. (…) E posibil ca această creştere să continue, dar măsurile care s-au luat, carantinările, închiderea unor activităţi când se ajunge la peste 3 la mie, toate sunt menite să încetinească această creştere”, a adăugat el.

În ceea ce priveşte perioada următoare, în care se apropie sărbătorile de Paşti, Arafat a arătat că „speranţa este să nu se ajungă la măsuri similare cu anul trecut”, precizând că „este cert că nu doreşte nimeni să limiteze dreptul la activitatea religioasă” şi că este prematur să se pronunţe cineva asupra a ceea ce se întâmpla la acel moment.

Articolul precedentAndrei Baciu: A treia etapă a campaniei de vaccinare anti-COVID-19 începe luni
Articolul următorRaed Arafat, despre posibilitatea introducerii unui „pașaport de vaccinare”